Evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României la ICR

Evenimente dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei la ICR

În fiecare an, reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate acordă o atenție deosebită sărbătorii Zilei Naționale prin organizarea unei serii ample de manifestări culturale, concerte și expoziții.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu de la Berlin și Ambasada României în Republica Federală Germană vor realiza un dublu eveniment de anvergură – omagierea a 100 de ani de la nașterea compozitorului și pianistului Dinu Lipatti și organizarea Zilei Naționale a României la Berlin. Astfel, în data de 7 decembrie va avea loc un concert de muzică clasică și va fi prezentată în sala de concert o expoziţie dedicată lui Dinu Lipatti, realizată de Muzeul „George Enescu“ din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, va organiza un concert de muzică de cameră susținut de cvartetul condus de violonista Irina Simon-Renes,dedicat compozitorului român George Enescu, la Biserica De Nieuwe Badkapel din Scheveningen, în data de 30 noiembrie. De asemenea, în data de 28 noiembrie va avea loc concertul Divine: Omagiu Maria Tănase, susținut de solista Oana Cătălina Chiţu şi ansamblul ei, la Abația Neumünster Luxemburg.

În data de 29 noiembrie, Institutul Cultural Român de la Budapesta, împreună cu Consulatul General al României la Seghedin vor celebra Ziua Națională a României printr-un concert susținut de Ansamblul folcloric „Cununiţa“ al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Sântana – Arad, urmat de o recepție.În data de 4 decembrie, va avea locun concertorganizat în colaborare cu Ambasada României, susținut de Trupa Nightlosersla Hotelul Marriott din Budapesta, urmat de o recepție. Trupa Nightlosers va interpreta o selecție de piese de pe ultimele albume lansate.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici“, va organiza un concert simfonic dedicat Zilei Naţionale a României, în data de 28 noiembrie la sediul filarmonicii. Concertul va fi susţinut de violonistul român Francesco Ionaşcu şi de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici“, sub bagheta dirijorului Mihai Agafiţa.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbulîmpreună cu Consulatul General al României la Istanbul propun organizarea unui concert extraordinar susținut de Orchestra Română de Tineret, în data de 5 decembrie, în Sala de concerte Cemal Reşit Rey. În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie, la Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ și la Biserica Ortodoxă Sf. Muceniță Parascheva, vor avea loc două concerte susținute de Grupul „Vlahos“în cadrul proiectului„Colinde bizantine la Istanbul“, organizatîn colaborare cuComunitatea Ortodoxă și cu Catedrala Franciscană „Sf. Anton“ din Istanbul. În data de 28 noiembrie va avea loc expoziția de artă tradițională românească, realizatăîn colaborare cuConsulatul General al României la Istanbul și Comunitatea Ortodoxă Română din Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează, în colaborare cuAmbasada României în Republica Portugheză, un concert de gală dedicat Zilei Naționale a României, în interpretarea unui cvartet format din patru artiști români prestigioși, rezidenți în Portugalia: Constantin Sandu (pian); Radu Ungureanu (vioară); Ceciliu Ovidiu Isfan (violă); Laurențiu Ivan-Coca (vioară). Concertul va avea loc în data de 29 noiembrie în Salonul Nobil al Academiei de Științe și va fi urmat de o recepție oferită de Ambasada României în Lisabona pentru corpul diplomatic și invitații prezenți la eveniment.

Institutul Cultural Român de la Londra va organiza Concertul extraordinar „Lipatti 100 pentru a marca Centenarul Lipatti, Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Royal Philharmonic Orchestra, va avea loc în data de 28 noiembrie la Cadogan Hall. Concertul va fi susținut de solista Alexandra Dăriescu și Royal Philharmonic Orchestra sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Un alt eveniment organizat cu ocazia celebrării Zilei Naționale va fi concertul demuzică clasică (canto) din cadrul seriei „Concertelor Enescu“, susținut de soprana Andreea Soare, tenorul Florin Guzgă şi de pianistul Philip Richardson în data de 7 decembriela sediul Institutului.

Institutul Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, îşi propune sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Madrid printr-un eveniment de diplomaţie culturală care să cuprindă un concert susținut de violoncelistul Andrei Kivu și de pianista Mara Dobrescoîn auditoriul Muzeului Lazaro Galdiano din Madrid (30 noiembrie),urmat de o recepție și un masterclass susținut de Andrei Kivuîn data de 1 decembriela Conservatorul din Madrid (El Real Conservatorio Superior de Música de Madrid). În perioada 1-11 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid va organiza o expoziție de măști tradiționale româneștiîn sala Mănăstirii Franciscane de Călugări „San José“ din Brihuega, în cadrul expoziţiei„Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale“ ale fotografului Florin Andreescuși un spectacol lectură în limba spaniolă, în interpretarea actorului spaniol Ramiro Melgar, după o poveste românească. Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Primăria oraşului Gernika-Lumo și Asociaţia culturală „1 Decembrie“, propune organizarea expoziţiei „Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini“, în perioada 27 noiembrie – 11 decembrie, în orașul cu valoare simbolică Gernika (Guernica).

Institutul Cultural Român de la New York, în colaborare cu Ambasada României în SUA, organizează un recital susținut de soprana Andreea Soare, solistă a Operei Naționale din Paris, acompaniată la pian de Yoan Hereau la Weill Recital Hall – Carnegie Hall, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Franceză, organizează cea de-a IX-a ediţie a Săptămânii filmului românesc la Paris, între 5 şi 12 decembrie, ediţie care va avea loc în premieră la Cinéma Le Lincoln, în apropierea Champs-Elysées.Săptămâna filmului românesc de la Paris va prezenta publicului francez ultimele noutăţi cinematografice româneşti, fiind vorba de filme produse în 2016-2017, implicând proiecţii pe parcursul a opt zile, cuprinzând lungmetraje artistice, dintre care un film clasic şi două filme documentare. Vor fi susținute inclusiv dezbateri cu regizorii sau membrii echipei de filmare sau actori, precum şi cu invitaţii.

Institutul Cultural Român de la Praga va marca Ziua Naţională a României printr-un concert susţinut de grupul folcloric vocal-instrumental„Fiii Putnei“ , în data de 4 decembrie, pe scena amplasată în aer liber în centrul capitalei ceheşti cu ocazia Târgului de Crăciun de la Praga.De asemenea, în ziua de 3 decembrie grupul folcloric vocal-instrumental „Fiii Putnei“ va susţine un concertde colinde de Crăciun din zona Bucovinei la Biserica Românească de la Praga după slujba de duminică.

Accademia di Romania din Roma, în colaborare cu Ambasada României în Republica Italiană, Ministerul Român al Apărării Naționale și Ministerul Italian al Apărării sprijină organizarea concertului susținut de fanfara Muzica Reprezentativă a Armatei din România și de fanfara „Legione Allievi Carabinieri di Roma“, la Auditorium Parco della Musica din Roma, în data de 29 noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei, un concert susținut de Cvartetul Arcadia, care va avea loc în data de 28 noiembrie la Filarmonica Regală din Stockholm.

Institutul Cultural Român de la TelAviv va găzdui la sediu, în perioada27 noiembrie 2017 – 19 ianuarie 2018, expoziția de pictură și grafică „Magia penelului“, semnată de artistul israelian de origine română Baruch Elron (1934-2006). De asemenea, va organiza un eveniment muzical, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, în data de 27 noiembrie, la Muzeul de Artă din Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varşoviasusține organizarea unui recital de vioară și pian cu o dublă semnificație: omagierea creației pianistului, compozitorului și pedagogului român Dinu Lipatti, la aniversarea a 100 de ani de la naștere și sărbătorirea Zilei Naționale a României. Recitalul va avea loc la Varșovia, în data de 2 decembrie la Palatul de pe Insulă (Palac na Wyspie) și va fi organizat în colaborare cu Ambasada României.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va organiza expoziţia foto-documentară dedicată Centenarului Primului Război Mondial la Veneţia (1 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018), cu scopul de a prezenta publicului larg italian implicarea românilor şi a României în Primul Război Mondial, cu ajutorul documentelor de arhivă, a fotografiilor, ilustraţiilor contemporane şi a documentelor de presă. De asemenea, va organiza în data de 1 decembrie concertul aniversar Lipatti 100,susţinut de violonista Mălina Ciobanu şi pianistul italian Matteo Andri,în colaborare cu Scuola Grande di San Marco din Veneţia şi Muzeul Naţional „George Enescu“ din Bucureşti.

Institutul Cultural Român de la Viena şi Ambasada României la Viena marchează Ziua Naţională a României printr-un concert de muzică clasică în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania“ alături de solista Alexandra Dăriescu (dirijor Gabriel Bebeşelea). Evenimentul va avea loc în data de 30 noiembrie în Sala Mare a Musikverein Viena. În data de 1 decembrie va avea loc la Haus der Kultur din Anif, landul Salzburg concertul intitulat „Periplu muzical România-Salzburg“, susţinut de şase studenţi români ai Universităţii „Mozarteum“ din Salzburg, realizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Salzburg şi Ambasada României în Republica Austria. De asemenea, Ambasada României de la Sarajevo și Institutul Cultural Român de la Viena marchează Ziua Națională a României la Sarajevo printr-un concert al Corului ALLEGRETTO (Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti). Evenimentul va avea loc în data de 27 noiembrie în Sala Amfiteatru din complexul UNITIC din Sarajevo şi va cuprinde o recepție oferită de Ambasada României de la Sarajevo.

Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat evenimentul „Muzică și joc românesc la Beijing“, în perioada 24-28 noiembrie, care a cuprins expoziția de obiecte tradiționale românești, concertul formației Aud Band, dansuri populare românești și un recital de poezie.

Evenimentele organizate au rolul de a face cunoscută cultura română în afara țării și de a crește vizibilitatea acesteia,înscriindu-se astfel în misiunea Institutului Cultural Român care în fiecare an acordă o atenție deosebită celebrării Zilei Naționale.