Evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu la 125 de ani de la trecerea sa în eternitate

Pentru a marca 125 de ani de la trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), institutele culturale românești din străinătate organizează o serie de evenimente dedicate acestuia.
Astfel, pe 15 iunie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău organizează, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și cu Primăria Municipiului Chișinău, un recital de poezie dedicat lui Mihai Eminescu, susținut de oameni de cultură din Republica Moldova și România. Evenimentul va fi urmat de vernisarea expoziției „Mihai Eminescu... Și timpul crește-n urma mea!“, care va avea loc la Rondul din spatele Statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Expoziția a fost realizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău și itinerată în mai multe localități din Republica Moldova.
De asemenea, tot pe 15 iunie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău este programat spectacolul Dor de Eminescu, o producție UNITER, în colaborare cu Teatrul Național București. Reprezentația va fi susținută de Ion Caramitru și Aurelian-Octav Popa. Proiectul face parte din seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău pentru această ocazie.

Institutul Cultural Român de la New York organizează un dublu recital susținut de actorul și regizorul Emil Boroghină, ce invită la o nouă lectură a poeziei eminesciene și a sonetelor și pieselor de teatru ale lui Shakespeare. Evenimentul, conceput pentru a comemora împlinirea a 125 de ani de la dispariția „poetului-nepereche“, va avea loc la Sala Auditorium a ICR New York, în data de 13 iunie 2014 și în data de 14 iunie 2014, la biserica românească Sf. Ioan Valahul din Alpine, New Jersey. După Statele Unite, recitalul cu cele două spectacole va fi itinerat în Canada, la Montréal, Québec, Ottawa și Toronto, în perioada 15-22 iunie 2014. Parteneri ai turneului canadian sunt Communauté Moldave du Québec / CMQ, Asociația Culturală Română și Association Rocade.
„Conviețuirea cu Eminescu“ este titlul conferinței organizate de Institutul Cultural Român de la Paris cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. La evenimentul care se va desfășura la sediul institutului pe 15 iunie și care va fi urmat de dezbateri cu publicul, vor participa Jean-Louis Courriol, traducător al poeziilor lui Mihai Eminescu în limba franceză și criticul literar Adrian Dinu Răchieru. Conferința se va axa pe receptarea operei lui Mihai Eminescu în rândul publicului de toate vârstele. Temele conexe ale discuției vor aborda marile subiecte căutate în prezent de publicul amator de literatură sau în ce măsură cărțile de literatură românească își pot găsi locul pe rafturile bibliotecilor din Franța și din celelalte țări ale Europei.
Pe 15 iunie, Institutul Cultural Român de la Viena a programat un concert susţinut de Cristofor Aldea-Teodorovici împreună cu formaţia sa şi invitata specială, Eliza Manda, pentru marcarea celor 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu. Evenimentul va avea loc la Parohia Ortodoxă Română din Viena, unde este amplasat bustul marelui poet român.
De asemenea, pe 29 mai, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, cu ocazia inaugurării seriei de spectacole „Poets to the Bone“ / „Românul s-a născut poet“, marele actor Dorel Vişan a susținut un recital de poezie dedicat lui Mihai Eminescu.