Evenimente dedicate lui Constantin Brâncuși, în Republica Moldova

Spectacolul muzical - poetic „In memoriam Constantin Brâncuși, Grigore Vieru și Adrian Păunescu” și expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră", sunt organizate miercuri, 19 februarie 2020, de reprezentanța Institutului Cultural Român de la Chișinău. Evenimentele amintesc de cei 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, 85 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru și de cei 10 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Adrian Păunescu. Acestea se desfășoară la Palatul de Cultură din municipiul Soroca, astfel:

  • Vernisajul Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră, în Holul Palatului de Cultură, ora 17.00;
  • Spectacolul muzical-poetic In memoriam Grigore Vieru și Adrian Păunescu, în Sala Mare a Palatului de Cultură din Soroca, ora 17.30.

Programul manifestărilor culturale include discursul poetului Valeriu Mateiva despre marele sculptor și despre cei doi „poeți și prieteni”, Grigore Vieru și Adrian Păunescu, urmat de un recital poetic dedicat lui Brâncuși. În același program, actorul Nicolae Jelescu recită versuri memorabile, din creațiile celor doi poeți. Interpreții Vasile Lupu, Ion Razza, Georgeta Voinovan, Anatol Rudei și Viorel Burlacu oferă evenimentului, prin muzică, dimensiunea unui spectacol de marcă.

Expoziția „Constantin Brâncuși - Pasărea măiastră" cuprinde 24 de bannere care aduc  în fața publicului o serie de documente și fotografii biografice, imagini ale operelor brâncușiene, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul marelui artist, considerat de critica de specialitate drept „cel mai important sculptor al secolului XX”.