Evenimente culturale organizate în lume de reprezentanțele ICR, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, Stockholm, Veneția, Madrid și Londra, printr-o serie de evenimente care includ spectacole de teatru, dezbateri, lansări de carte și proiecții de film. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

„Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supraviețuitori”, la sediul ICR Tel Aviv Evenimentul „Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supraviețuitori” va avea loc marți, 25 ianuarie 2022, la sediul ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, și a fost organizat pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cât și împlinirea a 81 de ani de la Pogromul de la București, ce a avut loc între 21 și 23 ianuarie 1941. În cadrul evenimentului, se va difuza un fragment din interviul realizat de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, prezent la eveniment, cu Hava Haas, supraviețuitoare a persecuțiilor antisemite întreprinse de către mișcarea legionară din România în anii '40, despre istoria familiei sale, tatăl și frații mai mari fiind victime ale Pogromului de la București, aceștia din urmă fiind executați în pădurea de la Jilava, precum și despre politicile antisemite ale autorităților, episoadele de violență ce au culminat cu Pogromul, și procedurile întreprinse pentru imigrarea în Israel. Totodată, va fi prezentată cartea „Adevăruri tăinuite. Mărturiile unui fiu de rabin” (București, Editura Semne, 2008) al cărei autor - Itzhac Guttman Ben-Zvi - este fratele Havei Haas, amândoi fiind descendenți direcți ai victimelor Pogromului de la București. La eveniment, va fi prezent și rabinul Elhanan Guttman care conduce acum Sinagoga „românească”, denumită - în amintirea celor doi martiri – „Beit Yaakov si Iosif Guttman” din Tel Aviv, întemeiată de bunicul său Zeev Guttman, și care este nepotul victimelor Pogromului de la București, Iacob si Iosif Guttman. În cadrul evenimentului, a mai avut loc și o prezentare despre Pogromul de la București, realizată de E.S. Radu Ioanid.

Dezbaterea „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, online la ICR Stockholm O discuţie înregistrată între Diana I. Popescu, cercetător de onoare la Institutul Birkbeck pentru Studiul Antisemitismului din cadrul Universităţii din Londra şi cercetător la Universitatea din Nottingham, şi cercetătoarea Tanja Schult, profesor asociat şi lector senior al Departamentului de Cultură și Estetică de la Universitatea din Stockholm, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, pe rețelele de socializare ale ICR Stockholm. În cadrul dezbaterii cu titlul „Memoria Holocaustului în prezent: «să nu uităm niciodată», «să nu repetăm niciodată»”, ce se va defăşura în limba engleză, cele două cercetătoare vor reflecta asupra stării actuale a memoriei Holocaustului, prin prisma cercetării lor asupra dimensiunilor performative ale culturii memoriale a Holocaustului. Cercetătoarele vor discuta despre semnificaţia şi relevanţa acestei dimensiuni mai puţin cunoscute a culturii memoriei Holocaustului, care este o trăsătură fundamentală a comemorării Holocaustului, întrucât practica performativă încearcă să transforme indivizii din spectatori pasivi în agenți responsabili social și moral.Ultima parte a discuţiei va fi dedicată explorării a ceea ce definește memoria Holocaustului în prezent, care sunt cele mai recente abordări pentru educarea despre Holocaust, cât de eficiente sunt acestea și cum ne putem asigura că Holocaustul rămâne relevant pentru generațiile viitoare - în special în vremurile pandemiei şi pe măsură ce ne confruntăm cu dispariția martorilor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Cele două cercetătoare sunt autoarele recentului volum „Performative Holocaust Commemoration in the 21st Century”, publicat la prestigioasa editură Routledge, la finalul anului 2021.

Masa rotundă „Lungo il cammino della memoria”, la IRCCU Veneția „Lungo il cammino della memoria”, o întrunire organizată de IRCCU Veneția în colaborare cu Editura Salomone Belforte, va avea loc joi, 27 ianuarie 2022, în sala de conferințe a reprezentanței, și va marca Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. La eveniment, vor participa: Guido Guastalla, istoric, autor de cărți și articole despre istoria și cultura evreilor, directorul Editurii Salomone Belforte; istoricul Ricardo Calimani, autor a numeroase studii și cărți despre istoria evreilor și Shoah; Alberto Castaldini, istoric, fost director al Institutului Italian din București. În cadrul evenimentului, moderat de directorul IRCCU Veneția, Grigore Arbore Popescu, vor fi prezentate cărțile celor trei invitați, publicate la Editura Salomone Belforte. Evenimentul se va desfășura în limba italiană, în sala de conferințe a IRCCU Veneția, și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a IRCCU Veneția și, ulterior, încărcat pe pagina Youtube a reprezentanței. Comentariile și întrebările din partea publicului vor putea fi adresate pe pagina evenimentului IRCCU Veneția, ulterior evenimentului.

Pelicula „Aliyah DaDa”, proiectată la Círculo de Bellas Artes din Madrid Documentarul „Aliyah DaDa”, în regia Oanei Giurgiu, va fi proiectat în sala Cine Studio de la cunoscutul centrul cultural de referință din Madrid, Círculo de Bellas Artes, joi, 10 februarie 2022. Evenimentul este organizat de ICR Madrid în colaborare cu Centrul Sefarad Madrid și Círculo de Bellas Artes și marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Proiecția filmului „Aliyah DaDa” este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu, în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

UPDATE

Volumul „Images on the Page. A Fashion Iconography”, lansat la ICR Londra Lansarea volumului „Images on the Page. A Fashion Iconography”, lucrare interdisicplinară semnată de Sanda Miller și publicată de prestigioasa editură Bloomsbury, va avea loc post-mortem joi, 27 ianuarie 2022, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, dar și ca un omagiu adus autoarei care și-a pierdut o parte din familie în timpul Holocaustului. La un an de la dispariția acesteia, ICR Londra își propune să aducă un omagiu adus contribuțiilor intelectuale și moștenirii formidabile ale istoricului de origine evreiască Sanda Miller.Lansarea va avea loc la sediul ICR Londra, ora 19.00, și va cuprinde un recital de pian susținut de muzicienii Lady Rose Cholmondeley și Ricardo Cinalli. În cadrul evenimentului, vorlua cuvântul sau vor transmite mesaje video și fotografii din arhiva personală Prof. dr. Peter McNeil, University of Technology, Sydney, Conf. univ. dr Liliana Țuroiu, Facultatea de Arte Decorative și Design, cunoscutul artist Ioan Nemțoi, David Webster precum și o serie de apropiați ai acesteia. Volumul Images on the Page. A Fashion Iconography propune o alternativă radicală la abordările convenționale din istoria modei, metodologia pe care a dezvoltat-o fiind o iconografie a modei. Evenimentul se va desfășura în limba engleză, cu respectarea protocolului sanitar.

Logo-ul #WeRemember, pe fațada sediului Institutului Cultural Român de la Budapesta Institutul Cultural Român de la Budapesta și Filiala Seghedin participă la proiectul coordonat de către Forumul Cultural Austriac, împreună cu Ambasada Israelului din Ungaria, organizat pentru marcarea Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, ce va avea loc joi, 27 ianuarie 2022. Inițiativa este realizată în comun cu Clusterul EUNIC Ungaria, precum și cu alte prestigioase instituții culturale, ambasade, muzee, școli, și constă în iluminarea fațadei sediilor cu logo-ul #WeRemember. Fotografiile cu fațadele iluminate în timpul săptămânii dintre 20 și 26 ianuarie vor fi transmise către Ambasada Israel, pentru o postare colectivă, în ajunul zilei comemorării.


Tragedia evreilor transilvăneni – film și dezbatere la ICR New York Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este, în fiecare an, o dată importantă în programul românesc de diplomație culturală în Statele Unite. Silit să revină în spațiul virtual de reizbucnirea, în forță, a pandemiei, ICR New York va comemora tragedia Shoah-ului printr-un proiect online care aduce în prim-plan una dintre cele mai importante inițiative de recuperare a memoriei evreiești din România, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei. Evenimentul va explora viața de zi cu zi a comunităților evreiești transilvănene în România interbelică, dar și destinul tragic al acestora după declanșarea Celui de-al Doilea Război Mondial prin intermediul unei proiecții de film, urmată de o dezbatere. Documentarul  se intitulează „Dreptul de a fi” și este realizat de Edward Staroselsky.  La discuția despre saga înființării acestui muzeu și despre existența comunității evreiești din Transilvania în perioada interbelică și după ocupația hortystă participă dr. Alexander Hecht și Daniel Stejeran, fondatorul și, respectiv, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, dr. Ana Bărbulescu, șefa Departamentului de cercetare al Institutului Național „Elie Wiesel” pentru Studiul Holocaustului din România, precum și dr. Roberta Seret, scriitoare și expertă în cinematografia dedicată tragediei evreiești. Evenimentul, care va fi difuzat în regim live pe pagina de Facebook a ICR New York în data de 27 ianuarie începând cu ora 21:00, ora României, va fi deschis cu un cuvânt introductiv de către A.G. Weinberger, vicepreședinte al Institutului Cultural Român și va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.