Eveniment literar la Istanbul cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul va organiza, în marja celebrării Zilei Culturii Naționale – 2023, o după-amiază literară la Centrul Cultural Aynalı Gecit din metropola turcă, prin invitarea poetului turc Erkut Tokman, un bun cunoscător al liricii eminesciene.

Evenimentul literar va avea loc în data de 14 ianuarie 2022, orele 14:00, cu participarea unor invitați de seamă din mediul cultural turc, poetul-invitat prezentând prelegerea intitulată –Percepţia poetică a lui Mihai Eminescu. Importanţa şi locul poetului român în literatura română și turcă, momentul literar continuând cuun recital de poeme eminesciene

Erkut Tokman este poet, traducător și editor turc, membru PEN Turcia și Italia. A publicat, în decursul timpului, mai multe cărți de poezie, iar cea mai recentă dintre ele „Lupoc”, a fost primită cu mult entuziasm pe scena liricii turcești. A fost distins cu mai multe premii, dintre care menționăm: Premiului de Poezie Quasimodo Jaci, precum și Premiul pentru Traduceri conferit de Ministerul Culturii din Italia. A tradus mai multe poeme eminesciene, din limba română în limba turcă.

Evenimentul literar se va înscrie în cadrul manifestărilor culturale de diplomație publică și culturală, prin celebrarea unui important moment, Ziua Culturii Naționale – 2023, dar și a celor de suscitare a interesului publicului turc pentru literatura română.