EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în concert extraordinar organizat de ICR la Ateneul Român

EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică”. (Vladimir Ashkenazy).

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român. 


Programul cuprinde Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov. În deschidere, AdMusicam Ensemble va interpreta, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca. Ansamblul este format din Ioana Tudor (vioara), Alex Spinu (violă), Victor Sandu (violoncel) – participanți la Programul AdMusicam, organizat de ICR, și Victor Savca (contrabas) – compozitor și fost membru EUYO.


EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Din 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. 15 aprilie 2018, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00

Dirijor: Vasily Petrenko, Solistă: Alexandra Dariescu

Program:

Victor Savca - Rustic Quartet.  Interpretează: AdMusicam Ensemble: Ioana Tudor - vioară; Alex Spînu - violă; Victor Sandu - violoncel; Victor Savca - contrabas.

Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18

Nikolai Rimsky - Korsakov - Suita simfonică „Şeherazada“

Vasily Petrenko s-a născut în 1976 și și-a început educația muzicală la Școala de muzică Capella Boys din St Petersburg - cea mai veche școală de muzică din Rusia. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg și a participat la masterclassuri alături de Ilya Musin, Mariss Jansons și Yuri Temirkanov. După succesul considerabil avut la mai multe concursuri internaționale, printre care și ediția a patra a Concursului de Dirijat Prokofiev din Sankt Petersburg (2003), Premiul I la concursul de Dirijat şi Corale Șostakovici din Sankt Petersburg (1997) și Premiul I la cea de-a șasea ediție a Competiției Internaționale de Dirijat de la Cadaques, Spania, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Sankt Petersburg în perioada 2004-2007.În septembrie 2017, Vasily Petrenko a primit premiul „Artist of the Year” la prestigioasele Premii Gramophone, la un deceniu de la primirea premiului Young Artist of the Year în octombrie 2007. În 2010 a câștigat Artistul Anului la Classical Brit Awards. În stagiunea aceasta a debutat la Orchestra Filarmonicii din Berlin, concerte în Europa și Asia cu Royal LiverpoolOrchestra și Oslo Philharmonic Orchestra și colaborări cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Netherlands Radio Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, London Philharmonic, Israel Philharmonic Vienna Symphony Orchestra și Montreal Symphony Orchestra. În cadrul Festivalului George Enescu din 2015, Petrenko s-a aflat la conducerea Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, interpretând, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”, violonistul Alexandru Tomescu și violonistul Valery Sokolov, compoziții de Serghei Rahmaninov, George Enescu, Ottorino Respighi, Alexander Glazunov.

Alexandra Dariescu uimește public cu muzicalitatea înnăscută a interpretării sale și cu o prezență scenică captivantă. De la aparițiile recente la Carnegie Hall în New York, Concertgebouw în Amsterdam până la Royal Albert Hall, stagiunea 2017-2018 a marcat pentru Alexandra Daariescu debuturile atât la prestigiosul Musikverein, o celebrare a 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti cu două concerte (Lipatti & Grieg) împreună cu Filarmonica Transilvania condusă de Gabriel Bebeșelea, cât și debutul în recital cu Angela Gheorghiu la Wien Staatsoper. Alexandra Dariescu își face și debutul în Statele Unite cu Simfonia Utah, precum și debutul canadian cu Kitchener-Waterloo Symphony și Orchestre Philharmonique de Québec. Un punct culminant al acestui sezon va fi premiera propriei sale producții, The Nutcracker and I, de Alexandra Dariescu – un spectacol multimedia, realizat pentru pian solo cu dans și animație digitală - care va avea loc la Milton Court de la Barbican, urmat de spectacole în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Stavanger și de numeroase turnee în China. Alexandra Dariescu se alătură în 2018 programului european Young Leaders (EYL40), organizat sub patronajul lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. EYL40 este un program inovator care își propune să promoveze o identitate europeană prin atragerea celor mai promițătoare talente din Europa.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ca "cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană", a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa, încă de la înființarea sa în 1976. Orchestra a colaborat cu mulți dintre cei mai mari muzicieni din lume, printre care Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich și în special cu cei trei directori muzicali și actualul dirijor principal: directorul muzical fondator Claudio Abbado, fostul director muzical Vladimir Ashkenazy și actualul dirijor laureat Bernard Haitink, și dirijorul principal Vasily Petrenko. Un nume cunoscut la nivel mondial, EUYO a cântat în majoritatea sălilor de concerte și festivalurilor importante din întreaga lume, printre care BBC Proms, Royal Albert Hall din Londra, Carnegie Hall din New York și Musikverein din Viena. De la Amsterdam la Abu Dhabi, Moscova la Mumbai, Seul la São Paulo, Orchestra a cântat în sute de săli de pe patru continente.

3.000 de absolvenți ai EUYO au trecut cu succes prin procesul riguros de audiții al orchestrei, desfășurat în toate statele membre ale UE (în prezent 28), iar mulți dintre ei sunt acum dirijori, soliști, profesori și instrumentiști care cântă cu marile orchestre din Europa și din lume. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră EUYO se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.EUYO susţine două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive.

În 2018, programul turneului de primăvară - sub bagheta dirijorului principal EUYO, Vasily Petrenko – a inclus Suita simfonică „Şeherazada“ de Rimsky-Korsakov și Simfonia nr. 2 de Brahms. De asemenea, membrii orchestrei au avut ocazia de a participa la rezidențe și concerte în Europa, dar și pe alte continente. Concertul de pe 15 aprilie de la Ateneu marchează închiderea turneului de primăvară a EUYO.

Turneul de vară va include rezidențe la Grafenegg, Austria și Bolzano, Italia și concerte în cele mai importante festivaluri din Europa și săli de concerte din Austria, Germania, Italia, Olanda, Polonia și Marea Britanie. Orchestra va cânta sub bagheta dirijorilor Manfred Honeck și Gianandrea Noseda, cu un repertoriu ce va include Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss, arii din opere, Simfonia nr. 5 de Ceaikovski și Fântânile Romei și Piniidin Roma de Respighi.

EUYO este Orchestră în Rezidență la Partenerul său principal în Grafenegg (Austria) și partener al Campusului Grafenegg. De asemenea, a încheiat recent un Parteneriat important și și-a stabilit un nou sediu legal, cu Ministerul Culturii din Italia, municipalitatea Ferrara și RAI. În anul 2018, pentru celebrarea Anului European al Patrimoniului cultural, EUYO va cânta în 13 țări din Europa, America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia, și va avea rezidențe în Bolzano, Ferrara, Grafenegg, Dubai și Shanghai. Fondată de Joy și Lionel Bryer în 1976, EUYO este Ambasador Cultural al Uniunii Europene de peste patruzeci de ani. Patronii onorifici ai EUYO includ șefii de guvern din toate statele membre ale UE, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European. În ultimii ani, EUYO a adăugat la tradiția sa de invidiat o serie de programe inovatoare de studiu și performanță prin proiectul său „Towards 2020”, contribuind astfel la pregătirea membrilor săi cu abilitățile necesare pentru a face față provocărilor societății și publicului din secolul XXI.

Concertul EUYO - Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene va fi transmis pe 15 aprilie 2018, Sala mare a Ateneului Român, de la ora 19.00, în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Biletele la concertul EUYO de pe 15 aprilie 2018 se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Pentru rezervări: accesați site-ul www.fge.org.ro. Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00 Telefon: 021.315.68.75