Europeana XX: Subtitle-a-thon Challenge la Varșovia

Subtitrarea în diverse limbi a unor materiale audiovizuale de arhivă, pe platforma Europeana.eu., în cadrul proiectului Europeana XX: Subtitle-a-thon Challenge Warsaw, se va realiza, anul acesta, cu participarea Institutului Cultural Român de la Varşovia. Evenimentul va avea loc în patru țări, între 12 şi 18 iunie 2021. ICR Varşovia va realiza traducerea în limba română a unei serii de materiale, vizibile pe pagina www.subtitleathon.eu.

Etapele vor fi organizate de Deutsches Filminstitut & Filmmuseum (Germania), The Istituto Luce Cinecittà (Italia), Netherlands Institute for Sound and Vision – NISV (Olanda) și Filmotekę Narodową – Instytut Audiowizualny / Filmoteca Națională – Institutul Audiovizual (Polonia). În timpul fiecărei etape, persoane cu competențe lingvistice avansate vor lucra la îndeplinirea unei misiuni comune: crearea și montarea subtitrărilor pentru fragmente audiovizuale provenind din diverse surse europene.

Scopul principal al proiectului este promovarea internațională a materialelor de arhivă accesibile pe europeana.eu, precum și lărgirea accesului la moștenirea audiovizuală europeană. Un scop suplimentar îl reprezintă popularizarea limbilor naționale europene și impulsul dat dezbaterilor privind valoarea limbilor ca parte a moștenirii culturii europene.

Evenimentul este adresat tinerilor și adulților interesați de moștenirea audiovizuală, de limbaj și multilingvism, în special traducătorilor, profesorilor de limbi străine, persoanelor care învață limbi străine (la nivelul C1 și superior), precum și studenților specializărilor lingvistice. Condiția participării este cunoașterea avansată a două sau mai multe limbi din cele enumerate: engleză, franceză, spaniolă, germană, olandeză, polonă, portugheză sau română. Participanții ediției poloneze vor lucra individual online cu ajutorul unor instrumente simple de creare și editare a subtitrărilor, aflate pe platforma www.subtitleathon.eu, în perioada 12-18 iunie 2021.

Organizatorul evenimentului Europeana XX: Subtitle-a-thon Challenge Warsaw este Filmoteca Națională – Institutul Audiovizual (FINA) în cadrul proiectului Europeana XX: Century of change, al cărui scop este răspândirea moștenirii digitale a secolului al XX-lea și prezentarea transformărilor care au format Europa și îi influențează în continuare realitatea. Pe site-ul Europeana.eu – platforma care fac accesibilă arhiva din numeroase colecții muzeale și de arhivă europene, se regăsesc peste cincizeci de milioane de cărți, opere de artă și filme digitalizate. Colecțiile digitale poloneze accesibile pe site-ul Europeana.eu cuprind peste trei milioane de cărți și manuscrise, fotografii și tablouri, sculpturi, partituri și lucrări muzicale provenind din colecțiile instituțiilor poloneze, printre care Biblioteca Națională, Federația Bibliotecilor Digitale sau FINA.

EUNIC – Asociația Institutelor Culturale Naționale ale Uniunii Europene este partener al proiectului. Misiunea EUNIC este promovarea valorilor europene, susținerea diversității culturale în Uniunea Europeană și în afara ei. Activează în domenii percum arta, literatura, educația, știința, dialogul intercultural și multilingvismul.

Evenimentul Europeana XX: Subtitle-a-thon Challenge Warsaw este realizat în colaborare cu șapte instituții membre ale clusterului EUNIC Varșovia: Forumul Cultural Austriac, British Council, Instituto Camões, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Institut Français, Instituto Cervantes și Institutul Cultural Român de la Varșovia. Rezultatele proiectului se doresc benefice pentru cercetători, specialiști, artiști și publicul larg, interesat de diverse aspecte culturale ale moștenirii europene.