European Music Gallery Festival 2020 se încheie la București, după 24 de concerte în 19 țări din Europa

UPDATE: Suntem foarte bucuroși și vă multumim pentru interesul acordat concertului de pe 5 septembrie de la Muzeul Colecțiilor de Arta din București. Cu părere de rău, vă anunțăm că locurile au fost ocupate.

Tineri muzicieni, foști și actuali membri EUYO(Orchestra de Tineret a Uniunii Europene) din România și Grecia, vor susține sâmbătă, 5 septembrie 2020, de la ora 19.00, un concert cameral la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei 49-53, sector 1, București). Evenimentul, organizat de EUYO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român,Muzeul Național de Artă al României și Radio România Muzical, încheie European Music Gallery Festival 2020. În seria de 24 de concerte, care a avut loc în 19 țări din Europa în condiții de distanțare socială, au participat 282 de muzicieni din toate cele 27 de țări ale UE și din Marea Britanie.

Programul muzical este un omagiu adus tradițiilor muzicale populare din Balcani: concertul începe cu Dansurile populare românești ale lui Béla Bartók, o reelaborare a motivelor provenite din dansurile populare ale satelor Voiniceni, Igriș, Bucium, Beiuș și Neagra. Programul continuă cu melodia tradițională cipriotă Little Cypriot Suite, cele 5 dansuri grecești pentru cvartet de coarde ale lui Nikos Skalkottas, compuse în 1936 și Dilmano, Dilbero de Alexander Vladigerov, variațiuni pe o melodie populară bulgărească, în aranjamentul Vassilenei Serafimova. În finalul concertului majoritatea muzicienilor revin pe scenă pentru interpretarea lucrăriiDouă piese pentru octet de coarde de Dmitri Şostakovici. O piesă camerală plină de viață, care întruchipează diferitele tradiții și influențe muzicale europene, reprezentând astfel concluzia perfectă a acestui eveniment.

„Acest concert este pentru noi o ocazie de a ne regăsi în această perioadă dificilă, în care am fost nevoiți să stăm departe de scenă. E o onoare să cânt alături de tineri muzicieni aleși pe sprânceană. EUYO, o orchestră a tinerilor muzicieni europeni talentați, ne oferă șansa de a fi puși în valoare”, spune violonistulTheodor Andreescu (26 de ani), membru de cinci ani al EUYO, stabilit în prezent la Viena.

„EUYO este un exemplu că privirea trebuie ațintită tot timpul în sus. Chiar și în vremuri grele, ca acestea de pandemie pe care le trăim, EUYO ne oferă un ideal de unitate și solidaritate”, apreciază violistul Andrieș Cigulea (22 de ani), student în anul al treilea la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

Program

Béla Bartók - Romanian Folk Dances

Trad. - Little Cypriot Suite

Nikos Skalkottas - 5 Greek Dances for String Quartet

Alexander Vladigerov – Dilmano, Dilbero (arr. A. Serafimova)

Dmitri Shostakovich - Two Pieces for String Octet, Op. 11

Interpretează

Vioară


Violă

Violoncel  


Percuție

Theodor Andreescu

Ciprian Oraveț

Daniela Tudor

Valentin Șerban

Andrieș Cigulea

Alkistis Misouli

Alex Spînu

Constantin Borodin

Mihail Grigore

Alexandru Munteanu

La concertul de sâmbătă toate reglementările Covid-19 în vigoare vor fi respectate pentru a asigura siguranța tuturor participanților la concert, atât ca muzicieni, cât și ca spectatori. Distanța socială de 1,5 metri va fi menținută, iar intrarea este permisă printr-un triaj observațional, astfel încât accesul va fi permis doar celor care nu prezintă simptome de infecție respiratorie și după ce s-a verificat că nu au o temperatură peste 37,3 °. Participanții sunt, de asemenea, obligați să păstreze o mască care acoperă atât nasul cât și gura pe parcursul întregului concert. Soluția hidroalcoolică dezinfectantă va fi disponibilă la intrare.

Pentru cei care nu vor putea participa la eveniment, concertul de la București va fi înregistrat și difuzat ulterior pe canalele de socializare EUYO și ale partenerilor.

Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la: irina.iacob@icr.ro sau 031 71 00 671.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker drept "cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană", a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesionalăpentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înființarea sa în 1976.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.