EUNIC - European Union National Institutes for Culture

Institutele si centrele culturale ale statelor membre UE reprezentate la Londra au semnat vineri 21 septembrie 2007 carta de constituire a filialei EUNIC Londra.
EUNIC (European Union National Institutes for Culture, www.eunic-europe.eu/) este o retea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituita la Praga in 2006, ca initiativa a British Council. In prezent EUNIC are 19 membri – incluzand organizatiile de indelunga traditie in relatii culturale internationale ca Institut Francais, Goethe Institut sau Instituto Cervantes. In luna iunie 2007, Romania, prin Institutul Cultural Roman, a aderat la aceasta retea, devenind un partener activ in cooperarea culturala la nivel european.
Presedintele ales al organizatiei EUNIC Londra este Gabriela Massaci, Directorul ICR Londra, care impreuna cu cei doi vice-presedinti, Dr Roland Goll, Directorul Institutului Goethe din Londra si Johannes Wimmer, Directorul Forumului Cultural Austriac, vor coordona programul de parteneriat al institutelor membre EUNIC din Londra.
"Invitatia de a ma alatura ca presedinte echipei de conducere a EUNIC Londra ma onoreaza si ma bucur mai ales ca ICR Londra si-a castigat o buna reputatie la Londra" – declara doamna Massaci. Am intrat intr-o valoroasa traditie de cooperare intre institutele culturale straine din Marea Britanie; lucram deja impreuna la un festival de film documentar Voyage pentru noiembrie 2007 si avem planuri pentru 2008. Telul nostru comun este sa concepem programe in care identitatea culturala proprie fiecaraia se regaseste in unitatea de sprit a Europei.

Institutul Cultural Roman din Budapesta va lua parte in 2 octombrie 2007 la ceremonia publica de fondare a filialei budapestane a Asociatiei Europene a Institutelor Culturale (EUNIC), cu sediul central la Bruxelles, prezidata de directorul Forumului Austriac. 12 institute culturale cu sediul la Budapesta - Goethe Institut, British Council, Institutul Italian, Institutul Danez, Forumul Austriac, Institutul Cultural Roman, Finnagora, Institutul Eston, Institutul Polonez, Institutul Bulgar, Instututul Cultural Slovac, Institutul Portughez - au agreeat un statut comun si au decis sa colaboreze in retea la proiecte comune. Scopul acestei cooperari este promovarea diversitatii culturale si consolidarea relatiilor intre tarile europene prin evenimente culturale.
Printre propunerile de proiecte comune avansate de Brindusa Armanca, directoarea ICR Budapesta, se afla o expozitie de fotografie a consacratilor din cele 12 tari, o viziune multipla asupra orasului Pecs, capitala culturala europeana in 2010. Expozitia va fi itinerata la Essen. Cealalta propunere este Noaptea budapestana a Institutelor Culturale, dupa modelul de succes al evenimentului organizat la Paris si la Bucuresti.