Institutele culturale româneşti din străinătate fac parte, în marea lor majoritate, din reţeaua europeană a institutelor culturale naţionale – EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
EUNIC este un parteneriat european al institutelor naţionale de cultură care investesc în proiecte culturale transnaţionale, beneficiind totodată de un anumit grad de autonomie faţă de guvernele statelor pe care le reprezintă. În prezent, în cadrul EUNIC se regăsesc 30 de organizaţii din 26 de state membre ale Uniunii Europene.
În funcţie de scopurile şi obiectivele sale, EUNIC funcţionează pe două nivele complementare: un prim nivel este format din preşedinţii sau directorii generali ai fiecărei instituţii naţionale (heads), iar un al doilea nivel cuprinde sucursalele institutelor centrale (clusters), localizate în diferite oraşe europene.
Institutul Cultural Român (ICR) este membru la nivel instituţional al reţelei EUNIC din 2007. În acelaşi an majoritatea institutelor culturale româneşti din străinătate (Berlin, Bruxelles, Budapesta, Lisabona, Londra, New York, Stockholm, Varşovia, Viena) au aderat la reţeaua EUNIC. Preşedintele ICR, domnul Horia-Roman Patapievici, a preluat pe 17 iunie 2010 funcţia de preşedinte al EUNIC.
Bucureşti Institutul Cultural Român din Bucureşti a iniţiat, în martie 2008, înfiinţarea cluster-ului EUNIC Bucureşti, format din: British Council, Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, Česke Centrum, Délégation Wallonie-Bruxelles, Goethe-Institut Bukarest, Institut Français de Bucarest, Istituto Italiano di Cultura „Vito Grasso", Instytut Polski w Bukareszcie, Instituto Cervantes şi Forumul Cultural Austriac.
Primul preşedinte ales al cluster-ului a fost Monika Stĕpanova, fost director al Centrului Ceh, preşedinte în prezent fiind Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez. Pentru anul 2009, cluster-ul EUNIC Bucureşti a adoptat proiectul „Noaptea Institutelor de Cultură", aflat la a treia ediţie, şi care a avut loc pe data de 26 iunie. Conceptele-cheie din acest an au fost cel de circuit cultural şi de găzduire a evenimentelor institutelor, în funcţie de tema fiecăruia. Pentru octombrie 2009, cluster-ul EUNIC Bucureşti a plănuit organizarea unui important simpozion de celebrare a 20 de ani de la Revoluţia din 1989, găzduit de Institutul Cultural Român.
În perioada 14-18 iunie 2010, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, s-a desfăşurat a III-a ediţie a Academiei de Vară EUNIC. Academia a fost organizată de Institutul Cultural Român cu sprijinul reţelei EUNIC din Bucureşti, sub preşedinţia Institutului Polonez.
Berlin Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin este membru fondator al primei asociaţii de institute culturale europene din Berlin, care a funcţionat sub numele de Gemeinschaft der europäischen Kulturinstitute (GEK), până în anul 2007, când s-a transformat în cluster-ul EUNIC-Berlin, înfiinţat ca urmare a constituirii, în acelaşi an, a reţelei europene EUNIC. EUNIC-Berlin a iniţiat şi organizat la Berlin, în luna iunie 2008, o reuniune a EUNIC-Heads din spaţiul european, precum şi prima Şcoală de vară EUNIC. Cu acest prilej, preşedintele ICR, domnul Horia-Roman Patapievici, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al reţelei europene EUNIC. În anul 2008, manifestările comune organizate de EUNIC-Berlin au vizat dezvoltarea unor proiecte din domeniul lingvistic-literar, privind industriile creative; au fost manifestări complexe, organizate în colaborare cu Banca Centrală Europeană, Frankfurt am Main sau au presupus gestionarea proiectul paneuropean „AlterEgo", proiect realizat cu finanţare din partea Comisiei Europene.
În 2010, cu ocazia Târgului de carte de la Leipzig, desfăşurat în perioada 18-21 mai, ICR Berlin a susţinut participarea românească la forumul de literatură „Limbi mici, literaturi mari", organizat în colaborare cu EUNIC Berlin şi Editura Neue Literatur. În acest cadru scriitoarea Ana Maria Sandu a susţinut atât o lectură în tandem cu autorul ucrainean Serhiy Zhadan, cât şi o lectură la Haus des Buches, pe parcursul unei seri literare organizate anual în paralel cu târgul de carte. În luna aprilie ICR Berlin a susţinut de asemenea participarea scriitorului Filip Florian la seara de lectură organizată în cadrul proiectului EUNIC „Europa Literarisch/Europa literară", un program-cadru care cuprinde lecturi cu autori reprezentativi din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Seara de lectură a avut loc la sediul din Berlin al Reprezentanţei Comisiei Europene şi a fost deschisă cu un salut din partea unui reprezentant al Comisiei Uniunii Europene la Berlin, din partea ICR Berlin şi din partea EUNIC.
Bruxelles Centrul Român de Informare de la Bruxelles (CRIB) este din iulie 2007 membru deplin al EUNIC-Bruxelles. În anul 2008, CRIB şi echipa sa au făcut parte sau au coordonat mai multe grupuri permanente de lucru în cadrul reţelei. Fostul director CRIB, Andrei Ţărnea, a făcut parte din board-ul executiv al proiectului pan-european „AlterEgo", realizat cu finanţare din partea Comisiei Europene. De asemenea, directorul CRIB a reprezentat EUNIC la numeroase întâlniri organizate de Comisia Europeană şi/sau Consiliul European. CRIB a co-organizat şi co-participat la un număr de şapte proiecte EUNIC, inclusiv două conferinţe internaţionale dezvoltate în parteneriat cu instituţii europene. Începând din septembrie 2008 şi până în septembrie 2009, CRIB a asigurat vice-preşedinţia EUNIC-Bruxelles, preluând preşedinţia reţelei în perioada 2009–2010. În anul 2009, CRIB a asigurat coordonarea conferinţei dedicate împlinirii a 20 de ani de la prăbuşirea regimurilor comuniste în Europa de Est, realizată de EUNIC-Bruxelles împreună cu Comitetul Economic şi Social al UE şi a participat la realizarea tuturor celorlalte proiecte ale reţelei.
În perioada 25-26 ianuarie 2010, Centrul Român de Informare de la Bruxelles a luat parte la organizarea şi desfăşurarea conferinţei EUNIC – cluster Bruxelles, intitulată „Tipping Point" şi dedicată schimbărilor climaterice şi a protejării mediului înconjurător. Conferinţa a avut loc la sediul Comitetului Economic şi Social European, Jacques Delors Building. Participarea României la acest proiect a avut în vedere strategia CRIB/ICR de a realiza o serie de activităţi în mod specific dedicate mediului european şi, în acest sens, a dezvoltării de programe în asociere cu instituţii ca Parlamentul European sau Comitetul Economic şi Social European şi în strânsă colaborare cu Reprezentanţa României pe lângă Uniunea Europeană. În paralel, prin mandatul de preşedinte al cluster-ului EUNIC-Bruxelles, CRIB organizează şi participă la programele şi agenda de activităţi iniţiate de acesta, ţinând cont de interesele româneşti şi de priorităţile ICR, dar şi de oportunităţile deschise de apartenenţa la UE.
Budapesta Institutul Cultural Român de la Budapesta este membru al EUNIC-Hungary din 2007. Succesul activităţilor de asociere şi colaborare cu instituţii ungare şi europene de prestigiu a atras, la finele anului 2008, numirea doamnei Brînduşa Armanca, director al ICR Budapesta, în funcţia de vicepreşedinte a EUNIC-Hungary. În perioada 6-9 mai 2010, ICR Budapesta a susţinut participarea românească la Festivalul de muzică pop şi teatru EuropeMania, organizat de EUNIC Budapesta la Pécs, Capitală Culturală Europeană 2010, cu happening-ul "Then We Take Pécs".
Italia EUNIC a deschis relativ recent un cluster în Italia, Accademia di Romania şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia din peninsulă urmând să adere în curând. Accademia di Romania face parte însă din Unione Internazionale degli Istituti di Archeologia, Storia e Storia dell'Arte in Roma (care reuneşte 34 de institute de cultură), directorul Accademia di Romania fiind membru al Comitato di presidenza al uniunii.
Lisabona Institutul Cultural Român de la Lisabona este membru al reţelei EUNIC-Portugal din luna ianuarie 2007. De atunci, ICR Lisabona a participat la toate proiectele realizate pe plan local, printre care s-au numărat un festival european de artă radiofonică on-line, precum şi proiecte din domeniul lingvistic şi de informare a publicului larg asupra culturii europene.
Londra Institutul Cultural Român de la Londra a deţinut în perioada 2008-2009 preşedinţia EUNIC-London. Proiectele cluster-ului EUNIC-London au vizat în special industriile creative: dansul contemporan (creaţii de Maria Baroncea şi Eduard Gabia) şi cinematografia (producţii de Alexandru Solomon şi Corinne Ibram, andrei Ujică, Florin Iepan) precum şi expoziţii de design precum „In Praise of Shadows", la care a participat cu success designerul român Radu Comşa. Proiectul paneuropean „AlterEgo" a fost coordonat în Marea Britanie de ICR Londra; website-ul EUNIC-London a fost conceput, implementat şi este actualizat permanent cu ştiri şi proiecte de echipa ICR Londra.
Madrid În anul 2008, Anul European al Dialogului Intercultural (AEDI), Institutul Cultural Român de la Madrid a concretizat întemeierea de facto, în luna octombrie, a EUNIC-España. Fostul director ICR Madrid, Horia Barna, a fost ales vicepreşedinte al cluster-ului. În martie 2010 ICR Madrid a organizat lansarea volumului Vasiliu, foi volante de Ion Vianu, proiect ce s-a înscris în programul început în ianuarie 2010 de EUNIC Spania în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Spania „Miercurea de literatură europeană". Programul a fost conceput ca o serie de dialoguri lunare între traducători şi scriitori europeni, reuniţi cu sprijinul institutelor culturale ale ţărilor membre ale EUNIC Spania, din dorinţa de a promova diversitatea culturală a UE şi valorile literare specifice. De asemenea, în luna mai, cu ocazia Zilei Europei, ICR Madrid, în colaborare cu cluster-ul EUNIC Madrid, a organizat „Fiesta EUNIC", asigurând participarea spectacolului La români, în interpretarea Teatrului Masca din Bucureşti.
New York Institutul Cultural Român de la New York (ICRNY) este activ în cadrul reţelei EUNIC-New York, a cărei cartă a fost semnată la începutul anului 2008 de către majoritatea institututelor/consulatelor europene la New York. Activitatea reţelei se manifestată în special prin întâlniri regulate ale membrilor, informări şi propuneri de proiecte de colaborare. În 2008, ICRNY a contribuit la organizarea a două evenimente importante: „East Coast Artists", proiect iniţiat de Consulatul General al Sloveniei în cadrul Preşedinţiei Slovene a Uniunii Europene (simpozion, serie de ateliere în universităţi americane, cercetare – finalizate cu o publicaţie, editată de Sternberg Press, Berlin-New York) şi „Islam in Europe", proiect ce a avut loc în luna iunie 2009, în cadrul unei mai ample serii de evenimente intitulate „Illuminating Islam" (dialoguri cu personalităţi culturale europene, proiect realizat în colaborare cu Asia Society, Brooklyn Academy of Music, New York Public Library şi New York University).
Paris Institutul Cultural Român de la Paris a propus crearea unui cluster EUNIC-Paris în cadrul FICEP (Forumul Institutelor şi Centrelor Străine de la Paris). FICEP funcţionează din 2004 şi reuneşte 44 de centre/institute culturale internaţionale acreditate la Paris. Instituirea unui cluster EUNIC-Paris, care să reunească numai centrele/institutelor europene, a fost dezbătută în cadrul reuniunii de lucru a EUNIC din capitala Franţei (noiembrie 2008), precum şi în grupurile de lucru ale FICEP, dar nu s-a luat încă o decizie cu privire la formarea unui cluster EUNIC-Paris.
Praga Cluster-ul EUNIC de la Praga a apărut la iniţiativa şi în organizarea ICR Praga. Directorul ICR Praga, Mircea Dan Duţă este, începând din martie 2008, preşedinte al cluster-ului EUNIC-Prague. În cadrul cluster-ului EUNIC-Prague au avut loc următoarele proiecte: „AlterEgo", Zilele Filmului European, Ziua limbilor vorbite în Europa, Zilele internaţionale ale poeziei la Praga, expoziţiile „Ordinary Lives" şi „Printre rânduri". Cluster-ul a realizat în 2009 proiectul numit „Generation '89" dedicat tinerilor născuţi în anul revoluţiilor anticomuniste din Europa Centrală şi de Est, precum şi părinţilor acestora. La proiect au participat şi cluster-urile din Varşovia, Budapesta, Bratislava, Bucureşti, Londra, Lisabona, Bruxelles, Roma şi Stockholm. „Generation '89" şi-a propus să marcheze împlinirea a douăzeci de ani de la căderea Cortinei de Fier.
În cadrul programului care s-a desfăşurat la Praga, 25-28 aprilie, au avut loc sesiuni de proiecţii şi dezbateri pe tema evenimentelor din 1989, sesiuni de informare cu privire la politicile UE în domenii precum tineret şi pregătire profesională pentru tineret, workshopuri care au avut drept rezultat redactarea unei Declaraţii despre cum îşi văd ei viitorul în UE, vizită de documentare la o organizaţie locală cu activitate în domeniul studierii sistemelor comuniste, vizită a oraşului şi seară internaţională. La aceste întâlniri au participat 35 de tineri.
Tot în 2010 ICR Praga a susţinut participarea românească la Noaptea Literaturii, eveniment EUNIC organizat în luna mai la Praga şi la Bratislava, precum şi participarea la Târgul Internaţional de Carte „Svět knihy/Lumea cărţii", desfăşurat în perioada 13-16 mai.
Anul acesta ICR Praga a susţinut de asemenea participarea românească în cadrul proiectului „Architecture&Inclusion", proiect EUNIC Czech Republic, care a avut loc în perioada 13 aprilie – 6 iunie, cu expoziţie la Galeria Jaroslava Fragnera din Praga şi cu sesiuni de prelegeri la reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă.
Stockholm Institutul Cultural Român de la Stockholm este membru activ al reţelei EUNIC, înfiinţată în 2007. În 2008 ICR Stockholm s-a remarcat în special prin participarea la proiectul „Network Effect", condus de British Council în nouă oraşe din Europa şi documentat printr-o publicaţie. În aprilie 2010 ICR Stockholm a organizat participarea românească la Festivalul de Film EUNIC-REX, care a avut loc la Cinematograful Karlabiografen, Kulturhuset, Stockholm. Festivalul a fost iniţiat în 2009 şi e dedicat scurtmetrajului experimental recent din ţările participante. Din cinematografia românească a fost selectat scurtmetrajul Palmele, regia: George Chiper, producţie UNATC.
Tel Aviv Institutul Cultural Român de la Tel Aviv poartă discuţii cu reprezentanţele culturale ale altor ţări prezente în Israel (Austria, Ungaria, Cehia) pentru constituirea unui cluster, chiar în cursul anului 2009.
Varşovia Institutul Cultural Român de la Varşovia a derulat în cadrul reţelei EUNIC din capitala Poloniei câteva proiecte importante: campania „Metropoezia", conferinţa „Coexistenţă în Europa", seara de lectură Florin Iaru-Casimiro de Brito. ICR Varşovia a susţinut participarea în cadrul proiectului EUNIC paneuropean „Generation '89", perioada de desfăşurare a manifestărilor de la Varşovia fiind 25-28 aprilie 2010.
Veneţia Începând cu 19 noiembrie 2009, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia este membru observator al cluster-ului EUNIC de la Milano. Cluster-ul EUNIC Milano are drept membrii fondatori Forumul Austriac de Cultură, Centrul Cultural Francez, Goethe Institut şi Institutul Cervantes. Ceilalţi membrii observatori ai cluster-ului EUNIC Milano, alături de IRCCUV, sunt Institutul Elveţian din Roma şi filiala sa de la Milano, Consulatul General al Poloniei la Milano, British Council şi Consulatul General al Ţărilor de Jos.
Viena
Institutul Cultural Român de la Viena este membru al cluster-ului EUNIC din Austria, fiind implicat extrem de puternic în realizarea proiectului „AlterEgo".