Etnojazz românesc deasupra cercului polar

Etnojazz romanesc deasupra cercului polar

La 300 km deasupra cercului polar, în orașul multicultural Tromsø, din Norvegia, Festivalul Barentsjazz, în parteneriat cu Asociația Dynamic Art din România, a găzduit, la cea de a zecea ediție, o secțiune românească, denumită Another Face of the Roma Culture.

A fost pusă în evidență latura artistică, creativă a muzicienilor români de etnie romă, cărora li s-au alăturat și alți români, dar și norvegieni, germani, unguri, bulgari, sârbi, francezi, o bună parte dintre aceștia fiind tot de origine romă.

Cu toate că unele evenimente ale festivalului Barentsjazz din Tromsø au avut deja loc în 23 noiembrie, un showcase și un workshop, susținute de țambalistul Giani Lincan și de saxofonistul Nicolas Simion, iar în 25 noiembrie s-a acordat o deschidere specială secțiunii Another Face of the Roma Culture printr-un concert la Tromsø Domkirke susținut de Giani Lincan împreună cu doi renumiți interpreți de jazz norvegieni, Stian Carstensen (acordeon și voce) și Ole Morten Vågan (contrabas), secțiunea românească şi-a deschis cu adevărat porțile la Verdensteatret în 27 noiembrie cu două concerte - Costel Nițescu Trio și Giani Lincan Band.

În aceeași seară, spre miezul nopții, o formație mixtă, denumită RoManouche, creată special pentru proiect și compusă din doi muzicieni români de etnie romă, un altul bulgar, tot de etnie romă, un român și doi norvegieni au propus publicului un jam session. Formația a pus în evidență nu numai capacitatea de dialog și de colaborare a muzicienilor romi, dar și fondul comun pe care îl au prin muzică și mai ales prin jazz, artiștii indiferent de etnia sau naționalitatea lor.

La același Verdensteatret, pe 28 noiembrie, publicul fidel al festivalului Barentsjazz s-a întâlnit cu Nicolas Simion Group. Cu o formație alcătuită din muzicieni de mai multe naționalități, dintre care nu lipsesc românii de etnie romă, Simion evidențiază prin etnojazz rădăcinile repertoriului acestui grup, bine prinse în muzica tradițională românească și mai ales transilvăneană.

Pe 29 noiembrie, Another Face of the Roma Culture şi-a continuat prezentarea talentului de excepție a muzicienilor romi prin formația Magic Drops, în care a fost invitat special unul dintre cei mai interesanți violoniști unguri, Zoltan Lantos, care, impregnat de cultura indiană în mijlocul căreia a trăit timp de nouă ani, și-a găsit o expresie proprie în jazz-ul contemporan.

În aceeași seară și la dorința expresă a festivalului Barentsjazz, un taraf din Gorj condus de violonistul Victor Țambu și un cuplu de dansatori virtuozi, Marian și Adriana Stelea, au inițiat publicul norvegian în muzica și jocul tradițional românesc.

Ultimul eveniment din Another Face of the Roma Culture a fost un workshop de dans tradițional românesc, condus de coregraful și dansatorul Marian Stelea, secondat de partenera lui, Adriana Stelea, acompaniați de instrumentiști ai tarafului gorjean.

Proiectul inițiat și organizat de Asociația Dynamic Art în parteneriat cu Barentsjazz face parte din programul Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european și este susținut printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Acestei susțineri i se alătură printr-un parteneriat și Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale.

Proiectul propune combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor care sunt vehiculate atât în Norvegia, cât și în România, la adresa comunității rome. Another Face of the Roma Culture invită la toleranță și la un dialog construit pe ideea de diversitate culturală, între publicul norvegia și  talentaţi şi consacraţi artiști români de etnie romă.