ETAJ artist-run space, invitat pentru a doua oară la târgul independent de artă Supermarket din Stockholm



Grupul artistic românesc ETAJ artist-run space participă, în perioada 11-14 mai 2023, cu sprijinul ICR Stockholm, la Supermarket Stockholm Independent Art Fair, un târg internaţional de artă care aduce, în Suedia, în centrul atenției peste 50 de artiști și galerii de artă din peste 20 de țări. ETAJ artist-run space, din care fac parte artiștii expozanți Mircea Modreanu, Ilina Schileru, Lucian Sandu-Milea și Răzvan Năstase, a fost invitat pentru a doua oară la acest târg internațional de artă.

Artiștii din România participă, de asemenea, la standul ETAJ, la două discuții despre practicile artistice independente din Bucureștiul de astăzi. Sâmbătă, 13 mai, de la ora 13.00, Ilina Schileru va vorbi despre scena artistică independentă din București, iar Mircea Modreanu va povesti despre motivul pentru care a fondat E T A J acum cinci ani și încotro se îndreaptă acest grup artistic. Duminică, 14 mai, de la ora 13.00, Lucian Sandu Milea vorbește despre experiența VR și dihotomia dintre uman și artificial, iar Răzvan Năstase va dezvălui mai multe despre practica sa artistică: experiența artistică bucureșteană de la afișe stradale și reclame vintage reciclate până la experiența de studio.

Participarea din acest an a grupului artistic E T A J va avea o puternică componentă interactivă cu publicul, pornind de la forme hibride de terapie. Printre momentele pregătite anul acesta se numără live action painting, unde Mircea Modreanu va picta cu clor pe o suprafață textilă colorată în masă. Lucian Sandu Milea propune un desen interactiv ce face referire la orașul Stockholm, într-un limbaj abstract situat la granița dintre perspectivă și axonometrie, în care vizitatorii pot interveni ca să marcheze locuri și evenimente relevante din istoricul lor personal, subliniind importanța coeziunii și a apartenenței la grup în țesătura socială. Răzvan Năstase prezintă o serie de desene și mini-panouri mixed media pe tema angoasei, a anxietății și a terapiei. Ilina Schileru va realiza un performance sub forma unui confesional interactiv cu vizitatorii, pornind de la o interacțiune bazată pe desen și colaj interactiv. Spațiul expozițional va fi fragmentat prin material textil, pentru a se asigura o discreție a interacțiunii directe între artist și participant.

Supermarket este un târg internaţional de artă care pune accent pe întâlniri, prezentări, expoziţii şi performance-uri, expozanţii fiind cu preponderenţă centre de artă şi galerii conduse de artişti. Iniţiat în 2006, târgul de artă este un spațiu dinamic care pune accent pe promovarea inițiativelor artistice independente și pe promovarea artiștilor tineri.

ETAJ este un artist-run space iniţiat în 2018, ce funcţionează în București precum un catalizator care vizează eficiența obiectului artistic contemporan în contextul local. Mai mulți artiști s-au grupat în ideea de a forma o celulă culturală. Obiectivele principale ETAJ sunt axate pe creșterea vizibilității artiștilor emergenți în căutare de soluții alternative pentru lansarea și etalarea publică a creației lor. Direcțiile estetice pe care și le propune ETAJ sunt eclectice, spontane și, de multe ori, experimentale. Există însă și elemente ordonatoare specifice precum caracterul in situ al lucrărilor expuse și concepute de artiștii promovați. În 2021 grupul artistic ETAJ a reprezentat România la prima ediţie a târgului de artă Juxtapose Art Fair din Aarhus, Danemarca. Participări recente ale ETAJ la alte târguri de artă similare au fost la Budapest Art Market (2021), Hybrid Art Fair de la Madrid (2022) și (Un)fair Milano (2023).