Enescu: un geniu ignorat, concert susţinut de Schubert Ensemble la Kings Place, Londra

Schubert Ensemble, unul dintre cele mai renumite ansambluri camerale britanice, sărbătoreşte 30 de ani de existenţă printr-un concert dedicat geniului componistic românesc, George Enescu, pe data de 8 martie 2013, la centrul cultural londonez Kings Place. Schubert Ensemble a devenit, în ultimii ani, un constant promotor al muzicii enesciene, probabil cel mai cunoscut şi apreciat din Marea Britanie. Concertul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Evenimentul de la Kings Place oferă publicului şansa de a asculta Cvartetul Nr.1 de Enescu, capodoperă romantică plină de culoare şi măiestrie, alături de pasionalul şi funebrul Cvartet de Pian Nr. 2 de Fauré, marele profesor al compozitorului român.

Schubert Ensemble este invitat să susţină un concert în cadrul ediţiei din 2013 a Festivalului Enescu, în cadrul seriei Enescu şi contemporanii săi, pe data de 28 septembrie, la Sala mică a Palatului.

Schubert Ensemble este alcătuit din: Simon Blendis (vioară), Douglas Paterson (violă), Jane Salmon (violoncel) şi William Howard (pian).

Ansamblul este recunoscut pentru pasiunea de a readuce în circuitul muzical larg lucrări relativ uitate, dar extrem de valoroase. În ultimii ani, artiştii au studiat opera lui Enescu, muzicienii aflându-se acum în plin proces de înregistrare a unui al doilea CD Enescu la Chandos Records. În anii 2010-2011, ansambul a iniţiat şi o serie de trei concerte la Wigmore Hall, cea mai prestigioasă scenă camerală din Londra, avându-i în prim plan pe Enescu şi Dvořák, proiect care s-a bucurat de un mare succes, ca dealtfel şi cele două apariţii ale muzicienilor în cadrul Seriei „Concertelor Enescu” organizate de ICR Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, în stagiunea 2009-2010 şi 2010-2011.

Fondat în 1983, ansamblul a devenit o prezenţă familială pe scenele lumii, din New York până la Tokyo. Având în mod regulat peste 60 de concerte pe an, ansamblul a susţinut concerte în peste 40 de ţări, apărând frecvent la marile festivaluri şi în marile săli de concerte din Marea Britanie. Ansamblul a înregistrat peste 12 CD-uri, cu lucrări de Schubert, Schumann, Hummel, Fauré, Brahms şi Mendelsohn. Ansamblul şi-a creat relaţii solide cu o serie de compozitori prestigioşi din Marea Britanie, iar în momentul de faţă au o impresionantă listă de 80 de proiecte.