Enescu-Brahms European Encounters - concert de muzică clasică

Enescu-Brahms European Encounters, concert de muzică clasică: Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian) – Rudolfinum, Sala Suk (Alšovo nábřeží 12) Institutul Cultural Român organizează în această toamnă un turneu internaţional de muzică de cameră în interpretarea duo-ului Remus Azoiţei (vioară) şi Eduard Stan (pian) ce se va derula în importante centre culturale din Europa şi în Statele Unite ale Americii, la Washington DC şi New York. Turneul îşi propune să pună în valoare lucrările pentru vioară şi pian ale lui George Enescu prezentându-le publicului alături de importante piese camerale ale lui Johannes Brahms.

„Leon Battista Alberti spunea că pictura deschide în lume, peste istorie, o fereastră. Muzica, şi ea, este o fereastră deschisă peste lume, în timp. Când privim un tablou, organizăm ritmic şi coloristic spaţiul. Când ascultăm muzică, colonizăm ritmic şi melodic timpul. Fiecare compozitor aduce cu sine un anumit fel de a coloniza timpul, care constituie, pentru ascultător, o posibilitate unică de a găsi un loc în lumea imposibil de ţinut în loc a timpului. Acest loc, pentru compozitorii mari, este un paradis – mereu întrevăzut, niciodată posedat. Fiecare piesă muzicală îl deschide, toate interpretările caută să îl aducă aici, printre noi, să facă dintr-un paradis pierdut un paradis al vieţii de zi cu zi. Mai mult decât muzica oricărui alt compozitor al secolului XX, muzica lui George Enescu e parcă anume făcută să trezească în noi amintirea unui paradis pierdut şi promisiunea unei fericiri străluminate, aici şi acum. În combinaţie cu nostalgia sfâşietoare a muzicii lui Johannes Brahms, avem în această combinaţie un tratat complet de metafizică despre lumina fericirii imposibile – prin timp." (Horia-Roman Patapievici, Preşedintele Institutului Cultural Român)

Program:
Enescu – Sonata "Torso" în la minor
Brahms – Sonata nr. 3 op. 108
Brahms – Sonata nr. 2 op. 100
Enescu – Sonata nr. 3 op. 25 "În caracter popular românesc"

Muzicienii Remus Azoiţei şi Eduard Stan sunt autorii unui album cu integrala lucrărilor pentru vioară şi pian ale lui George Enescu, un proiect în premieră mondială. Albumul în două volume, editat de casa de discuri Hänssler Classic (Germania) în 2007 şi 2008, s-a bucurat de aprecierea criticii muzicale din întreaga lume.

Remus Azoiţei a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, apoi a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obţinând titlul de Master of Music. În urma debutului său londonez, la Wigmore Hall, publicaţia Sunday Express a scris: „A oferit un program memorabil în faţa unei săli arhipline, care l-a ovaţionat. Este un muzician de excepţie." Remus Azoiţei este profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind cel mai tânar profesor din întreaga istorie a acestei instituţii. În 2005 a fost distins cu titlul de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra, pentru activitatea sa concertistică şi pedagogică de excepţie de-a lungul anilor.
Eduard Stan se bucură de o largă apreciere internaţională. A fost remarcat de Karl-Heinz Kämmerling şi a studiat apoi sub îndrumarea lui Arie Vardi la Academia de Muzică din Hanovra. Cariera concertistică l-a purtat pe importante scene ale Europei (Berlin Philharmonie, Musikhalle Hamburg) şi ale Statelor Unite (Salt Lake City Temple Square şi PUC California). A cântat ca solist cu orchestre din Germania, Austria, Italia şi România si sub bagheta unor dirijori ca Shinya Ozaki, Lutz Köhler, George Balan şi Thomas Dorsch.

Managementul turneului este asigurat de agenţia londoneză Hazard Chase specializată în reprezentarea artiştilor şi în organizarea şi coordonarea evenimentelor muzicale de acest tip.