Emoție și nostalgie cu ocazia celebrării Zilei Culturii Române la Istanbul: vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale is Alive!“

Ziua Culturii Române a fost celebrată joi, 15 ianuarie 2015, la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul prin vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale is Alive!“, în prezența membrilor comunității Adakale din Turcia și a fotojurnalistului Bogdan Cristel, realizatorul fotografiilor. După succesul înregistrat pe parcursul Zilelor Culturii Române 2014, serie de evenimente realizată de ICR Istanbul în orașele Izmir, Çanakkale, Salonic și Edirne, expoziția a ajuns și la Istanbul, unde va putea fi vizitată până la data de 15 februarie.

La vernisaj au luat parte vicepresedintele Institutului Cultural Român, domnul Mihaly Zoltan Nagy, consulul general al României la Istanbul, doamna Adriana Ciamba, membri ai Consulatului General al României, personalități culturale, ziariști locali. Au luat cuvântul directorul ICR Istanbul, doamna Silvana Rachieru, vicepresedintele ICR, domnul Mihaly Zoltan Nagy, fotojurnalistul Bogdan Cristel și cel mai activ membru al comunității Adakale din Turcia, domnul Necmi Hastürk. Insularii au pregătit preparate culinare specifice insulei Adakele care au încântat publicul participant. Canalul de stiri al televiziunii de stat TRT a filmat evenimentul si a realizat interviuri cu realizatorii expozitiei.

Expoziția Adakale is Alive! este o inițiativă a ICR Istanbul în colaborare cu fotojurnalistul Bogdan Cristel și cu Comunitatea Insularilor Adakale din Istanbul și a fost creată special pentru Zilele Culturii Române 2014. Expoziția documentară este compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Turcia și din fotografii recente ale acestora realizate de Bogdan Cristel.

Absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, Bogdan Cristel este fotograf profesionist din 1992, lucrând peste 20 de ani la Agenția internațională de presă Reuters. Comunitatea Insularilor Adakale este compusă din familiile ce au decis să se stabilească în Turcia în urma scufundării insulei în vederea construirii barajului hidrocentralei Porțile de Fier. Membrii comunitătii au primit cu emoție și entuziasm propunerea de colaborare din partea ICR Istanbul, punând la dispoziția fotografului Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă și obiecte aduse de pe insula dunăreană și depănând amintiri din trecutul comunității turce a insulei. Insularii participanți la proiect au primit cadou din partea ICR Istanbul câte o fotografie realizată de către Bogdan Cristel în perioada de documentare din octombrie 2014.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente dedicate insulei Adakale ce vor fi organizate de către ICR Istanbul pe parcursul anului 2015. Printre acestea se vor număra proiecții de filme de arhivă, o prelegere și un concert de muzică tradițională. Expoziția va fi itinerată si la Ankara și București - informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.