Eminescu și China

Joi, 15 iunie 2017,  ICR Beijing organizează în parteneriat cu Universitatea de Studii Străine din Beijing, evenimentul „Eminescu și China”, un omagiu adus marelui poet național Mihai Eminescu. Evenimentul dorește să evidențieze deschiderea poetului român pentru cultura Chinei. În cadrul evenimentului „Eminescu și China” este programată  prelegerea în limba chineză, „China în viziunea lui Eminescu”, pregătită de domnul prof. univ. dr. Tudor Nedelcea.

Totodată, vor fi expuse tablouri inspirate din opera eminesciană, realizate de artista Constanța Abălașei - Donosă. Expoziția va fi deschisă la Universitatea de Studii Străine din Beijing, între 15 și 23 iunie 2017.

Studenții chinezi de la Universitatea de Studii Străine din Beijing vor recita poezie eminesciană în limba chineză, iar Antonina Dragne-Ciuceanu, referent principal relații, va prezenta poeziile alese în limba română. Acțiunea se va încheia cu un program muzical, studenții vor interpreta romanța „Sara pe deal”, după binecunoscuta poezie a lui Mihai Eminescu, moment artistic pregătit sub îndrumarea profesorilor Flora Liu și Dumitru Sorin Enea.

ICR Beijing a marcat în fiecare an de la deschiderea sa, atât data de 15 ianuarie, aniversarea nașterii lui Mihai Eminescu și „Ziua Culturii Române”, cât și data de 15 iunie, comemorarea morții poetului național, acestea având deja o tradiție în calendarul evenimentelor institutului de la Beijing.

Prof. Univ. Dr. TUDOR NEDELCEA este un renumit specialist în eminescologie, critic, istoric literar, prozator și editor. A scris numeroase studii (articole și cărți) despre poetul național, Mihai Eminescu, i-a editat opera. În anul 1983 își susține teza de doctorat cu titlul „Geneza ideilor social-politice și filosofice în literatura română veche”. Este întemeietorul și președintele Fundației Scrisul Românesc, vicepreședintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, membru în Comitetul Director al Congresului Spiritualității Românești, consilier în Adunarea Națională Bisericească și în Consiliul Național Bisericesc (din cadrul Patriarhiei Române), membru al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” de la Chișinău, președinte al Centrului de Studii și Cercetări pentru comunitățile de români din Balcani, membru în Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei. Este autor a numeroase cărți, printre care despre Mihai Eminescu: „Eminescu împotriva socialismului: studiu și texte”, „Eminescu, istoricul”, „Pentru mine, Eminescu”, „Doina lui Eminescu: 125 de ani”, „Eminescu și realsemitismul”, „Shakespeare în viziunea lui Eminescu”, „Eminescu”.

CONSTANȚA ABĂLAȘEI-DONOSĂ este absolventă a Institutului de Arhitectură ION MINCU – București și membră a Ligii Scriitorilor din România - Filiala Bucureşti, a Asociației Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice, Galați, a Asociației Artiștilor din orașul Alma / Quebec / Canada, a Asociaţiei „Les artist-pentre de Macon” Franţa, condusă de artistul plastic Victor Boucher, a Asociației Artiștilor Plastici din orașul Târgu-Mureș, a Asociației Universul Prieteniei Iași. Artista debutează în anul 1970, la revista literară „Convorbiri Literare” nr. 6 și publică în revista literară „Luceafărul”, în Ziarul „Ancheta” și alte ziare din Brăila, în Revista „Ex-Librisul Românesc” din Oradea, în Revista de Cultură „Dunărea” din Brăila, în Revista „Țara Fagilor” din Suceava, în revistele online și scrise: „Cititor de Proză”, „Cititor de Proză-Republica Artelor” (București), în Revista „Singur” (Târgoviște), în Revista „Confluențe Literare” (București), în Revista „Vatra-veche” (Tg.-Mureș), în Revista „Agero” (Germania), în Revista „Cetatea lui Bucur” (București), în Revista „Dor de Dor” (Călărași și Botoșani), în Revista „Boem@a” (Galați), în Revista „Dacia eternă”. A editat următoarela cărți: „Sonate”, „Anotimpuri pentru prietenii mei”, „Amintiri, dragi amintiri”, „Ctitorii Ștefaniene” – album de grafică, „Amintiri care nu mor”, „Epistole și flori”, „La ușa iubirii”, „Poezii pastelate”, „Avem nevoie de Eminescu”, „În umbra cuvîntului”, „Lirica gândului meu / The Lyric of My Thoughts”. A organizat expoziții de pictură și grafică, începând cu anul 1973; 47 de expoziții în România (în Brăila, Botoșani, Suceava, Galați, Târgu-Mureș, București, Călărași etc) și 8 străinătate (Republica Moldova, Franța, Canada, Japonia, Turcia, Italia, Grecia, SUA). Laureată a concursurilor naționale de artă plastică și grafică între anii 1982-1988 cu numeroase premii, 4 Premii I; 2 Premii III și un Premiul Special al Juriului în anul 1984, și 13 diplome de excelență, obținute pentru donațiile făcute cu lucrări de artă grafică și din cărțile personale. Este finalistă a premiului Dan Voiculescu, alături de alte mari personalități ale României (scriitori, matematicieni, sportivi, muzicieni, artiști plastici, etc.). Semnează grafica a peste 30 de cărți ale unor poeți din țară și străinătate.