Elita artistică a Veneţiei va vorbi despre Eminescu la celebra cafenea „Florian” din Piaţa San Marco

Vineri, 16 ianuarie, la orele 19,00, patruzeci de poeţi, profesori, artişti şi studenţi şi-au dat întânire, la invitaţia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, pentru a reconstitui, în rafinatul ambient al celebrei cafenele „Florian" din Piaţa San Marco, o seară de poezie, muzică şi discuţii libere, specifică boemei aristocratice a Veneţiei de altădată.
„Caffè Florian" a fost inaugurată pe 29 decembrie 1720 şi a devenit în timp un reper al vieţii artistice şi mondene veneţiene, loc predilect de întâlnire pentru multe nume ilustre din literatură, artă, muzică, precum Goldoni, Byron, Goethe, Chateaubriand, Proust, D'Annunzio, Stravinsky, Modigliani.
Şi iniţiativa faimoasei Bienale de Artă de la Veneţia a apărut în urma discuţiilor care se purtau la cafenea la începutul anilor 1890, pe tema creării unei tradiţii în organizarea unei mari expoziţii internaţionale în Oraşul Dogilor. La 1900, conducerea localului decide să adopte ideea tradiţională italiană de „caffé concert", perpetuată până în zilele noastre, fapt ce contribuie la fascinaţia exercitată de cafeneaua „Florian", ca loc obligatoriu de popas şi admiraţie, asupra milioanelor de turişti din întreaga lume.
Întâlnirea selectului public din seara de 16 ianuarie 2009 va avea ca scop o discuţie rafinată, dar neconvenţională despre Mihai Eminescu. Moderatori discreţi şi eleganţi ai dezbaterilor vor fi Ioana Filipescu şi Sever-Petru Boţan, bursieri „Nicolae Iorga".
Aniversarea Poetului Naţional a devenit, de mulţi ani, o tradiţie în activitatea Institutului de la Veneţia, publicul veneţian fiind deja familiarizat cu reperele biobibliografiei eminesciene.
Punctul de atracţie al serii de la „Caffè Florian" va fi constituit de lectura şi comentarea unor poezii care nu fac parte în mod curent din registrul eminescian clasicizat, în coordonarea unor invitaţil speciali: traducătorul şi profesorul Sergio Corduas, profesorul şi specialistul în opera leopardiană Rolando Damiani, poeţii Severino Bacchin şi Alfio Fiorentino, profesorul Gianfranco Chinellato.
În atmosfera „de altădată" ce va fi recreată cu ajutorul echipei cafenelei, distinsul public va aduce un omagiu celui care a surprins atât de bine în metrica unui sonet misterul Veneţiei, deşi nu a vizitat-o niciodată.



Director ad interim
Dr. Monica Joiţa