Ediția inaugurală a Festivalului „Balkan Jazz Showcase” la Tirana

În perioada 29-30 aprilie 2018, la Tirana, a avut loc festivalul "Balkan Jazz Showcase", organizat de Societatea Albaneză de Jazz în colaborare cu Primăria Tirana și Universitatea de Arte din Tirana. Cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Republica Albania,evenimentul de diplomație publică și culturală și-a fixat două finalități: pe de o parte continuarea și consolidarea dialogului cultural între artiștii și oamenii de cultură din cele două state prin promovarea excelenței muzicale românești, pe de altă parte celebrarea Zilei Internaționale a Jazz-ului.

Având ca reper colabărările anterioare, programul propus de Societatea Albaneză de Jazz a inclus un concert susținut de trupa Sorin Zlat trio formată din muzicienii: Sorin Zlat Sr, Sorin Zlat Jr și Mihaela Alexa, cunoscuți pentru numeroasele lor apariții scenice și pentru repertoriul eclectic.

Sorin Zlat Jr. este un cunoscut pianist român și compozitor de jazz. În compozițiile sale, abordează diferite stiluri, de la jazz la bossa nova. Prin această fuziune de stiluri, trupa al cărui fondator este, "Sorin Zlat Trio" a câștigat recunoașterea pe scena jazz-ului din România și din străinătate, bucurându-se de numeroase concerte la diverse festivaluri de jazz din țară, dar și de peste hotare (Elveția, S.U.A, Spania, Israel, Belgia, Turcia, Franța, Italia, Anglia,Olanda). Sorin Georgian Zlat a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă “George Apostu” din Bacău. Este absolvent al Facultății de Muzică ”George Enescu” din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument - Pian. Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat se numără Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu la Concursul de Jazz din Montreux (2015), precum și, în anii 2014, 2015, Premiul pentru “Cel Mai Bun Muzician de Jazz” acordat de către Fundația de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul că Sorin Zlat a fost nu numai primul pianist de origine română, dar și primul pianist internațional care a câștigat, pentru prima dată, Marele Premiu în cadrul Concursului de Jazz din Jacksonville, Florida, în 2015, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani.

Mihaela Alexa este prim-solistă la „Teatrul Muzical Nae Leonard” din Galați, unde susține spectacole de Operă și Operetă. De-a lungul timpului a obținut numeroase premii importante la concursuri naționale și internaționale, cum ar fi: Premiul II la Concursul Internațional de Lied „Ada Burlui" Iași, Premiul de Excelență la Concursul de Lied Românesc la Brașov, Premiul Radio și Premiul Publicului la Concursul de Operetă „Ion Dacian" Bucuresti. Pe lângă bogata sa activitate în domeniul muzicii clasice, începând din 2008, Mihaela a combinat cunoștințele tehnice și experiența de solistă de operă cu afinitatea pentru jazz, explorând noi orizonturi de exprimare muzicală care i-au adus colaborări cu artiști europeni de marcă. A susținut numeroase concerte în marile orașe din țară, Europa și S.U.A, alături de Sorin Zlat Trio.

Alături de cei doi muzicieni, a evoluat cu mare succes, Sorin Zlat Sr. (saxofon), tatăl lui Sorin, absolvent al Conservatorului de Muzică din Iași, Secția clarinet. Muzician cu o experiență foarte mare, având colaborări cu muzicieni de marcă și mulți artiști din străinătate (Luxemburg, Belgia, Olanda, Israel, Anglia, Japonia, Franța, Germania, Danemarca), în anul 1979, a obținut Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul de jazz de la Sibiu, alături de trupa „Transfer” (cu care a avut numeroase concerte în țară, Europa, Asia și America).