Ediţia a patra a Focus Atelier, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român

A patra ediție a Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing.  Anul acesta, Focus Atelier va găzdui expoziții, spectacole de teatru, lansare de publicații și proiecții de film documentar. Invitaţii i vor fi responsabili să creeze un produs artistic nou alături de un grup de participanți. Punctul forte al rezidențelor  îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Participarea la evenimentele Focus Atelier este gratuită în limita locurilor disponibile.

Grupul de participanti la proiectele, workshop-urile și evenimentele din cadrul programului este compus în special din studenți ai facultăților de arte, studenți și absolvenți de sociologie, antropologie și filosofie și artiști emergenți sau profesioniști.

PROGRAM FOCUS ATELIER #4

REZIDENȚĂ I – intitulata "FACT FINDING: the process of looking into things"

Invitat: Alexandra Bodea

18 martie – 1 aprilie 2018

REZIDENȚĂ II – intitulată "Reprezentările sărăciei în artă și mass-media"

Invitați: Laura Sandu și Simona Ciotlăuș

20 mai – 10 iunie 2018

Pe durata ultimilor zece ani, inegalitatea economică și-a găsit locul în spațiul acordat discursurilor locale. Sărăcia a devenit un fenomen identificabil, analizabil și resprezentabil, atât în media dominantă, cât și în spațiul media independent, cât și în diferite arte (teatru, film, fotografie).

Alături de un grup de cercetători și artiști emergenți locali , organizatorii îşi propun să descopere şi să dezbată resprezentări contemporane ale sărăciei, ca părți constitutive ale discursului dominant despre inegalitate, educație, acces la sănătate, migrația forței de muncă și altele.

Cadrul analitic implică o abordare intersecțională, examinând articole, reportaje, fotografii, albume, expoziții, filme documentare și piese de teatru recente care au ca supratemă inegalitățile economice. Ne propunem să descriem subiecții acestor discursuri: despre cine se vorbește cel mai des când se vorbește despre sărăcie?

REZIDENȚĂ III - intitulata "IF IT’S THE LAST THING I DO: the body and imagination in space as a political tool"

Invitați: Sînziana Koening și Nico Vaccari (BEZNA THEATRE)

24 septembrie – 14 octombrie 2018

Sînziana Koeing și Nico Vaccari, fondatorii teatrului Beznă (Londra 2013,) vor coordona un laborator de studiu teatral prin care vor familiariza participanții cu metodologia pe care ei o folosesc în construcția de spectacole de teatru documentar. Laboratorul presupune o serie de discuții teoretice ce vor porni de la studiul de caz al spectacolului „boyz and girlz”, produs de teatrul Bezna. „Boyz and girlz” este un spectacol de teatru social care explorează consecințele valorilor patriarhale în viețile adolescenților pe care societatea încearcă să-i protejeze. „Boyz and girlz” are la bază o documentare în multiple grupuri de adolescenți. Spectacolul spune povestea tinerilor care încearcă să-și găsească locul într-o lume în care nu primesc ghidare despre consimțământ, relații, sexualitate și sănătate mintală. Spectacolul explorează reacțiile pe care le au oamenii atunci când se întâmplă un abuz, chestionează problema responsabilității colective și încearcă să arate importanța comunicării între părinți, copii și profesori și necesitatea educației sexuale în România. Complementar cu studiul teoretic, laboratorul va presupune muncă de teren în scopul documentării unui subiect ales de către participanți și o serie de ateliere ce se vor concentra pe roulul adaptării sub formă de spectacol a unui caz documentat. Teatrului BÉZNĂ este condus de convingerea că arta poate fi folosită în scopul emancipării sociale înțeleasă ca proces constant, îndelungat și care trebuie pornit de jos, de la firul ierbii.

BÉZNĂ este o companie de teatru înființată în Londra, în 2013 de către Sînziana Koeing și Nico Vacari, ambii atrași de ideea necesității existenței un teatru îndrăzneț și impunător, care să sondeze rădăcinile inegalității sociale și să chestioneze banalizarea violenței

Institutul Cultural Român a sprijinit proiectuil acordând onorarii invitaţilor din cadrul proiectului.

Loc de desfăşurare: Cluj-Napoca (Fabrica de Pensule, Tranzit.ro, Bastionul Croitorilor, Reactor de Creație și Experiement)

Organizator: Asociația Reciproca