Ediția a IX-a a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti a debutat cu un spectacol dedicat lui Jean Philippe Rameau – muzicianul Regelui Soare

A IX-a ediţie a Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2014 a debutat pe 30 octombrie, la Palatul Cotroceni cu un spectacol regal care l-a sărbătorit pe muzicianul Regelui Soare, Jean Philippe Rameau.
Concertul-spectacol excepţional „Rameau – Le Musicien du Roi”, susţinut financiar de ARCUB, în cadrul programul „București 555”, a constituit debutul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, și a fost organizat într-un an în care se comemorează 250 de ani de la moartea muzicianului curții regale de la Versailles.

Muzica lui Jean-Philippe Rameau va răsuna pentru a doua oară în cadrul Festivalului, în concertul „Rameau – 250”, susţinut de clavecinista Raluca Enea în data de 13 noiembrie, la Biserica Anglicană, de la ora 19:00. Clavecinul, “instrumentul nobililor”, va fi prezent într-un program inedit, ales din creaţia de clavecin a compozitorului. Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecţiuni din colecţia „Pièces de Clavecin en Concerts” (1724) şi din opera „Les Indes Galantes” (1735-1736), „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) şi “Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728).
Recitalul de voce, teorbă şi chitară barocă „Par mes Chants” susţinut de interpretul şi instrumentistul francez Marco Horvat va avea loc la Muzeul Național Cotroceni, în data de 19 noiembrie, ora 19:00. Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator. Marco Horvat a evoluat ca solist şi instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și America Latină. Şi este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț, așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.


Ansamblul Cinco Siglos şi soprana Delia Agundez (Spania) vor încheia ediţia acestui an a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti cu concertul „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, în seara de 21 noiembrie, la Palatul Bragadiru, de la ora 19:00.
Cancionero de Palacio este tot ce a rămas scris din acele vremuri ale Renaşterii spaniole, cu menestreli gălăgioşi şi personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. Inspiraţi din Cancionero de Palacio, Cincos Siglos recrează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră cu harpe, lăute, şi fluiere, din timpul regilor catolici ai Spaniei.
Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu piese impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

Organizator Asociaţia Antiqva
www.earlymusic.ro
Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014 pot fi procurate prin reţeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Ministerul Culturii, ICR, ARCUB și Primăria Bucureștiului prin Programul „București 555”, Muzeul Național Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Institutul Ballasi, Institutul Cervantes, Accion Cultural Espagnol, Muzeul Țăranului Român.
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.
Partener Oficia Media: TVR1 - TVR 2 - TVR New - TVR HD
Parteneri Media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, România Liberă, Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Historia, Observatorul Cultural, Nine O’Clock, ArtOut, Casa Mea, 121.ro, City Compass.ro, Romania-Insider.com, Agentiadecarte.ro, Modernism.ro, Catchy.ro, TurismIstoric.ro