După Varșovia și Poznań, expoziția „Spotlight Heritage Timișoara” călătorește la Cracovia

În avanpremiera Festivalului Culturii Române la Cracovia, Institutul Cultural Român de la Varșovia itinerează expoziția „Timișoara – patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara” la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, în perioada 21 aprilie – 31 mai 2023.

Prezentată inițial la Varșovia, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Polonă, apoi la Poznań, expoziția își propune să prezinte publicului polonez patrimoniul construit și poveștile orașului care deține anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii. Proiectul omonim a fost inițiat în anul 2016 și realizat de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, fiind inclus în Programul Cultural oficial Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Povești ale patrimoniului cultural și istoric împletite cu cele personale ale locuitorilor de ieri și de azi sunt suprapuse în format digital cu patrimoniul imaterial ce se regăsește în romane, amintiri și istoria orală. An de an, itinerarii digitale și fizice prin cartierele istorice ale Timișoarei dezvăluie poveștile orașului printr-un larg evantai de activități: o expoziție muzeală, expoziții stradale, un site web (https://spotlight-timisoara.eu/), aplicația mobilă „Spotlight Heritage Timișoara”, o aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, spectacole de teatru și dans stradal, evenimente și instalații digitale, tururi ghidate și virtuale, atât în Timișoara cât și în străinătate.

În 2022, în cadrul galei Romanian PR Award, cea mai importantă competiție națională de recunoaștere a excelenței în domeniul promovării, proiectul a fost distins cu Aurul în Excelență pentru secțiunea „Comunicarea în sectorul public” și distincția specială PR Innovator of the Year.

Organizat de Universitatea Politehnică Timișoara, prin Centrul de eLearning, și de Muzeul Național al Banatului, proiectul „Patrimoniul sub reflectoare“ este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și Consiliul Județean Timiș. La Cracovia este prezentat în parteneriat cu Biblioteca Publică Voievodală și Consulatul Onorific al României din acest oraș.

Prin acest proiect, Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă să ofere vizibilitate Timișoarei, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Europeană a Culturii, patrimoniului său multietnic și pluriconfesional, dar și spiritului antreprenorial care-l caracterizează.