Dunărea, pictată şi expusă la ICR

Danube- River as Experience”, expoziţia personală a Oanei Ionel va avea loc la Institutul Cultural Român, în perioada 15 - 19 februarie 2019. Proiectul artistei bucureştene include o selecție a picturilor realizate în anul 2018.

„Călătorind adesea în zona dunăreană, artistul din mine a simţit nevoia de a transpune în pictură frumuseţea, dimensiunea arhetipală, istoriile înmagazinate şi fluxul Dunării”, explica Oana Ionel. Astfel, prin dinamismul compozițional al pânzelor de mari dimensiuni, prin texturile și suprapunerile dense ale materiei, artista integrează în lucrările sale dinamica fluviului, dar şi istoriile asimilate de-a lungul secolelor.

Oana Ionel, artist şi curator independent, este singurul pictor român aflat în colecția lui Herzog von Bayern, Ducele Bavariei, unde se regăseşte şi lucrarea cap de serie a picturilor din „DANUBE – River as Experience”. Oana Ionel a absolvit Universitatea Națională de Arte din București (secția Pictură), are un doctorat în Arte Vizuale și a studiat la Ecole supérieure d'art (Grenoble, Franța).

Expozitia va marca Conferința „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării” (SUERD).

„Mă bucur că lucrările mele vor crea un spaţiu artistic în jurul evenimentului dedicat conferintei SUERD. Mărturisesc că am lucrat activ în proiectele SUERD, pe partea culturală, poate de aici a venit cea mai mare parte a inspiraţiei mele ”, a conchis Oana Ionel.

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este un proiect comunitar de cooperare macro-regională, care a fost promovat la nivelul UE de către România și Austria. La SUERD participă 14 state membre UE și terțe din bazinul Dunării: Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria. În țara noastră, strategia Dunării este coordonată de Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziţia „The Danube – River as Experience” face parte din seria manifestărilor culturale pe care Institutul Cultural Român le dedică acestui aspect.

Program : Expoziția se poate vizita între 15 și 19 februarie 2019, iar prima zi a expoziţiei (15 februarie) este deschisă publicului începând cu ora 18h00. Adresa: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru, nr.38, București

Institutul Cultural Român (ICR), autoritate administrativă autonomă, potrivit Legii 356/2003, iniţiază, organizează şi dezvoltă capacitaţi asociative, de mobilizare şi convergenţă în jurul unor proiecte culturale de interes naţional. Activitatea ICR antrenează şi include, sub diferite forme, personalităţi de prestigiu (…), instituţionalizând un parteneriat activ cu societatea civilă, pentru realizarea de acţiuni şi de evenimente în spiritul european al comunicării culturale. Scopul ICR este reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.