Dumitru GHIAŢĂ

22 septembrie 1888, Colibaşi, judeţul Mehedinţi - 3 iulie 1972, Bucureşti

A fost un pictor român specializat în piesaje şi natură moartă cu flori. Dumitru Ghiaţă s-a născut în data de 22 septembrie 1888. În 1908, cu ajutorul unui unchi, viitorul pictor Dumitru Ghiaţă ajungea în Bucureşti, pentru a ocupa postul de laborant la Institutului condus de doctorul Ioan Cantacuzino. Această întâlnire a fost una norocoasă pentru Ghiaţă, căruia doctorul Cantacuzino i-a oferit, în afara slujbei, o cameră la subsolul clădirii Institutului. Mai mult, doctorul devenit un adevărat protector, i l-a prezentat pe tânărul laborant pictorului Artur Verona. Acesta, surprins de pasiunea pentru arta plastică a lui Ghiaţă, l-a îndrumat pentru o perioadă de trei ani, ajutându-l să-şi dezvolte talentul nativ.
În 1913-1914, tot prin intermediul lui Cantacuzino, Dumitru Ghiaţă a primit o bursă la Paris, unde a urmat cursurile Academiei Ranson şi Academiei Delecluze. Aici s-a familiarizat cu tehnicile post-impresioniste, pe care le va asimila într-o manieră personală în lucrările sale: naturi moarte, peisaje şi compoziţii în culori sobre, cu influenţe din arta populară. Limbajul plastic folosit de Ghiaţă este simplu şi direct. Coloritul său este sobru, armonios, bazat pe reliefarea tonurilor calde, iar desenul simplificat şi sintetic.
În 1971, cu un an înaintea morţii pictorului, soţii Ghiaţă şi-au donat colecţia de artă şi locuinţa statului român, cu condiţia ca locuinţa să devină muzeu după moartea lor. Dumitru Ghiaţă a murit pe 3 iulie 1972. În 1994, la doi ani după moartea soţiei pictorului, Muzeul „Dumitru şi Aurelia Ghiaţă" a fost deschis publicului pentru câţiva ani. În 1999 a fost închis, lucrările fiind depozitate la Muzeul Naţional de Artă.

Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Ghia%C5%A3%C4%83
http://www.artline.ro/Ghiata__Dumitru-13655-1-n.html