Dublu eveniment la Filiala Transilvania a ICR

Filiala Transilvania a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, organizează luni, 1 aprilie 2013, un dublu eveniment.
În seria de conferinţe Scriitorul în cetate, Ion Vartic va răspunde la întrebarea Ce este arta?. „Cărturar temeinic” şi „strălucit eseist cu o scriitură marcată de un subiacent lirism melancolic şi o puternică atracţie către teatru”, cum îl descrie Gh. Grigurcu, Ion Vartic este autorul excelentelor eseuri Radu Stanca - poezie şi teatru, Modelul şi oglinda, Ibsen şi teatrul invizibil, Cioran naiv şi sentimental, Clanul Caragiale, Bulgakov şi secretul lui Koroviev, tot atâtea răspunsuri parţiale la întrebarea din titlul conferinţei.
De la ora 13, în acelaşi loc (Sala de festivităţi a Filialei clujene a USR), o dezbatere pe tema Literatura ca armă ideologică, prilejuită de lansarea cărţii cu acelaşi titlu semnată de Mirela Ioana Lazăr şi apărută la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Autoarea ia în vizor cazurile a doi autori implicaţi în extrema dreaptă: Mircea Eliade şi Camilo José Cela. Invitaţi: Ion Vartic, Ovidiu Pecican. Moderator: Irina Petraş

„Cu această carte, Mirela Ioana Lazăr ne pune în faţa unei teme de cercetare actuale, cu implicaţii politice şi morale evidente: extrema dreaptă – românească, spaniolă, europeană -, cu istoria ei (în România, efemeră, în Spania, îndelungată) şi cu arta ei literară (perisabilă, în măsura în care este fascistă, durabilă, în măsura în care este artă). Lucrând aplicat şi nuanţat, autoarea ne oferă o lucrare vastă, amplu şi din mai multe direcţii documentată (cu bibliografie istorică, politică, filosofică, sociologică, literară etc.), în care informaţiile despre extrema dreaptă spaniolă şi despre literatura falangistă sunt o importantă premieră pentru cultura română. De asemenea, găsim aici un interesant studiu comparatist al câtorva creaţii romaneşti aparţinând lui Mircea Eliade şi lui Camilo José Cela, scriitori implicaţi în extrema dreaptă, dar a căror operă nu este aservită unor «comandamente ideologice»”. (Ion Vartic)