„Dublarea filmelor ca proiect subversiv”: cu Irina-Margareta Nistor, la Londra

 Dublarea filmelor ca proiect subversiv cu Irina-Margareta Nistor, la Londra

În perioada 11 - 13 noiembrie, cea mai cunsocută voce a cinefiliei comuniste, traducătoarea, criticul de film şi jurnalista Irina-Margareta Nistor este protagonistă la Londra într-o serie de evenimente dedicate carierei sale cu totul ieșite din comun.

În 11 noiembrie 2016, ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Român, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH, Londra, se va proiecta filmul „Chuck Norris vs. Comunism”, urmând de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu Irina-Margareta Nistor.

În România anilor '80, filmele din Occident, strecurate în țară, întredeschideau o fereastră către libertate. Un comerciant de casete VHS şi o absolventă de limbi străine reușesc să creeze, în ciuda supravegherii polițienești și cenzurii, un masiv sistem de distribuție prin care Lumea Liberă pătrunde în casele oamenilor obișnuiți. În centrul acestei inițiative extrem de riscante se află o curajoasă traducătoare, ce va deveni o figură emblematică a ultimului deceniu comunist - Irina-Margareta Nistor.

Proiecția, programată în cadrul „Cinematecii românești" a ICR Londra, se va derula în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

Regizor şi scenarist: Ilinca Călugăreanu

Distribuţie: Irina-Margareta Nistor, Ana Maria Moldovan, Dan Chiorean, Valentin Oncu

Producători: Mara Adina, Brett Ratner

În 12 noiembrie 2016, ora 16:00, la Institute of Contemporary Arts (ICA), The Mall, SW1Y 5AH, Londra, se va desfășura o discuție cu tema „Dublarea filmelor ca proiect subversiv”.

Între 1984 – 1989, în apartamentele blocurilor turn din București, mii de casete video piratate ale unor filme occidentale interzise erau difuzate în mod ilegal. Amprenta bulversantă a acestora era estompată de vocea Irinei-Margareta Nistor, care a sfidat, traducând și dublând în limba română mii de filme, un întreg sistem coercitiv.   

Irina-Margareta Nistor se alătură curatorului David Ellis într-un dialog despre uimitorul sistem de realizare și distribuție a casetelor VHS, punctat prin câteva intervenții audio-vizuale. Seara va mai cuprinde un dublaj live şi o sesiune de întrebări să răspunsuri, pentru a completa acest omagiu adus unei eroine a cinematografului.

Celor doi protagoniști li se va alătura muzicianul Stephen Coates, curator al Proiectului Audio X-Ray, care va prezenta noua sa carte, intitulată ,,Bizara istorie a muzicii sovietice", despre înregistrările muzicale de samizdat în Rusia Sovietică.

Bilete: £7.00 - £11.00. Puteţi achiziționa biletele aici  https://www.ica.org.uk/whats-on/vhs-off-world-film-dubbing-subversion.

În 13 noiembrie 2016, ora 20:00, la Close-Up Film Centre, 97 Sclater Street, E1 6HR, Londra, va avea loc o discuție cu tema „Dublarea filmelor ca proiect subversiv”.

Într-un eveniment organizat în colaborare cu  OM - Arhiva Memoriei Colective Urbane, Irina-Margareta Nistor discută cu David Ellis despre distribuirea ilicită a filmelor occidentale în timpul comunismului și riscurile pe care aceasta le presupunea. Discuția va fi completată de o sesiunde de întrebări şi răspunsuri.

Bilete: £10/£8 (reduse) /£6 (pentru membrii Close-Up).

https://www.closeupfilmcentre.com/film_programmes/2016/vhs-in-off-world-film-dubbing-as-subversion/.