Dublă expoziţie fotografică la Veneţia

Dubla expozitie fotografica la Venetia

Miercuri, 14 septembrie 2016, începând cu ora 18.30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul dublei expoziţii de fotografie „Simetria unei aparenţe" de Maria Grazia Galatà, curator Marco Nereo Rotelli, şi „Transmigrații emotive" de Camelia Mirescu, curator Claudio Crescentini.

 Principiul metaforic ce conduce conceptul celor două expoziţii este forma, capabilă să exprime irepetabilitatea timpului, concretitudinea conştiinţei, autenticitatea vitală a sufletului şi conştiinţa de sine. Viziunea lecturii operei celor două artiste îşi amplifică conţinutul care depăşeşte semnificaţia obiectului pe care îl privim, al artistului care ne indică unde trebuie să se concentreze atenţia, pentru a deveni, în mod inevitabil, ceea ce privim şi deci pentru a primi o semnificaţie prin obiect, prin înţelegerea şi coparticiparea privitorului.

 Maria Grazia Galatà trăieşte de mulţi ani în Mestre-Veneţia, este poetă şi, în acelaşi timp, se ocupă cu pasiune de fotografie, nefiind prima dată când se implică în evenimente realizate în urma unor studii despre personalităţi din România. Ca poet a participat „Noaptea poeţilor" din 2005, în cadrul celei 51-a Bienale de la Veneţia, împreună cu Ana Blandiana, la IRCCU Veneţia. În acelaşi an, a participat cu o lucrare foto-poetică la expoziţia din  Pavilionului Italiei, curator Philippe Daverio. În 2009, în cadrul „Notte di Luce", la cea de-a 53-a Bienală de la Veneţia, organizată de Marco Rotelli, a participat cu alte lucrări fotografice. În colaborare cu IRCCU Veneţia, în anul 2011, a colaborat împreună cu artiştii Pinina Podestà şi Robert Quelven la expoziţia dedicată lui Emil Cioran organizată la centrul cultural „Candiani" din Mestre, iar în 2013 a realizat, împreună cu Traven Milovich, expoziţia „Spune adevărul cel ce vorbeşte despre umbre" dedicată lui Paul Celan.

Camelia Mirescu este pictoriţă şi scriitoare de origine română care trăieşte şi activează la Roma de peste douăzeci de ani. Este autoare a diverse expoziţii personale, luând parte, de asemenea, la numeroase expoziţii colective dintre care amintim: „Marfici" (Buenos Aires, Argentina) 2016, „L'altrove segno e identità" (Pescara, Italia) 2016, „Miradas suspendidas" (Buenos Aires, Argentina) 2016, „Green Earth" (Guwahati, India) 2016, „Egosuperegoalterego" (Roma, Italia) 2016, „Sator" (Viterbo, Italia) 2014, „Creative cities collection" (Londra, Marea Britanie) 2012.

Expoziţia, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va putea fi vizitată în Mica Galerie din Cannaregio 2211 până pe 26 septembrie 2016, de luni până duminică, în intervalul orar 16-19. Intrarea este liberă.