Dramaturgia românească de astăzi, la ICR Beijing

Dramaturgia romaneasca de astazi, la ICR Beijing

Institutul Cultural Român de la Beijing va organiza pe 27 august 2015, în parteneriat cu Primăria Districtului Dongcheng, evenimentul „Teatrul românesc: Dramaturgia românească de astăzi”, în prezența dramaturgului Horia Gârbea.

Horia Gârbea a debutat în 1982 cu poezie, iar după 1989 a avut o activitate intensă de publicist si autor de literatură, obținând numeroase premii literare. A publicat poezie, proză, teatru, critică literară si teatrală, precum și eseuri. A avut numeroase reprezentații în România, Anglia, Franţa și Serbia. Este membru al Uniunii Scriitorilor, al UNITER și al PEN Club România.

A tradus în limba română şi a adaptat pentru scenă numeroase piese din dramaturgia universală. A publicat peste 30 de volume de literatură originală și de traduceri. Textele sale au fost traduse în mai multe limbi. În perioada 2003-2013 a fost președintele Asociației Scriitorilor, filiala București. În prezent, este președintele Filialei București-Dramaturgie a USR. A reprezentat România la numeroase târguri de carte și festivaluri internaţionale de literatură.

În cadrul evenimentului, scriitorul Horia Gârbea va susține o prelegere dedicată dramaturgiei românești de astăzi și își va prezenta piesa „Funcționarul Destinului”, care va fi proiectată, aceasta având traducerea în limba chineză.

Piesa „Funcționarul destinului”, scrisă în anul 1992, face parte din repertoriul actual al Teatrului „C. Nottara”. Este o comedie dulce-amară ce reflectă drama psihologică a cuplului, ilustrând celebra temă a conflictelor conjugale, a relațiilor aflate în criză, singurătatea în doi și nesiguranța căsniciilor.

Funcționarul destinului reprezintă, de fapt, un înger ce apare la momentul potrivit, când cele două personaje nu se mai regăsesc în viața lor de cuplu. Subiectul central al piesei este unul clasic, abordat de diverși autori în epoci diferite, dar mereu actual, indiferent de limbă, cultură și civilizație

Această seară de teatru românesc face parte din seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Limbii Române. Totodată, Horia Gârbea va participa și în cadrul programului standului românesc de la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (25 - 30august).

Având în vedere că această piesă va putea fi vizionată în limbile română și chineză, sunt așteptați la eveniment profesori și studenți de la secția de limbă română a Facultății de Limbi Străine din Beijing, profesori și studenți de la Facultatea de Teatru din Beijing, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Asociației Dramaturgilor din China, reprezentanți mass-media, reprezentanți ai editurilor chineze, reprezentanți ai Cercului de Critici din China, cetățeni români rezidenți, studenți români aflați la studii în China, precum și public larg.