Două săptămâni până la finalul înscrierilor pentru Aristoteles Workshop 2014

Atelierul de film documentar Aristoteles Workshop (AW) anunţă începerea înscrierilor pentru ediţia a noua. Anul acesta, perioada de desfăşurare a workshopului intensiv, produs de Dan Nuțu, va fi 20 august - 21 septembrie, locaţia fiind aceeaşi cu cea a ultimelor patru ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava). Cei care doresc să se înscrie o pot face aici: aworkshop.org. Data limită pentru înscrieri este 30 iunie.

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj, sunet sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.

Modulul propus este de maxim 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți cu experiență prealabilă în film – un regizor, un operator și un monteur - ei au la dispoziţie cinci săptămâni. Evaluarea proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali la sfârșitul workshopului.

"Aristoteles Workshop este unul dintre puținele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi. Foarte important pentru mine este ca studenții să înțeleagă că, pentru a fi un bun regizor, operator sau editor, trebuie nu să repeți ce ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine ești și ce sau cum simți." - Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop:

Filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.

După înscriere, aplicanții vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până în data de 10 iulie şi vor confirma, la rândul lor, participarea, până în 20 iulie.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 EUR. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului, precum și cursuri de film organizate de experți internaționali și îndrumarea studenților de către tutori pe tot parcursul workshopului.

Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, dan @ aworkshop.org, sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries

-----------------------------------------------

Despre Aristoteles Workshop

Pe parcusul celor opt ediţii precedente, training-ul a fost susținut de nume importante din cinematografia mondială:

- John Appel (regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune)
- Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),
- Jeroen Berkvens (cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jacques Deschamps (unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, autor a peste 15 filme documentare, profesor la celebra școală de film Fémis)
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Tania Rakhmanova (regizoare de filme documentare pe teme isorice sau politice, unul dintre acestea nominalizat la Premiile Emmy)
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),

Între 2008-2011, Institutul Cultural Român (ICR) a oferit premiul de la finalul workshop-ului pentru cel mai bun film produs.

Despre ediţia precedentă a Aristoteles Workshop

În 2013, studenţii au fost ghidați de regizorii de film Tania Rakhmanova, John Appel, Jeroen Berkvens și Rafi Pitts.

Filmul Brick in the Wall a primit Premiul pentru cel mai bun documentar - o poveste despre încercarea unei femei de a trăi o viață normală, în umbra visului neterminat al soțului său: o casă a cărei construcție a început acum 30 de ani și nu se știe când sau dacă va fi terminată vreodată.
„Brick in the Wall” a fost realizat de Grzegorz Brzozowski (regizor, Polonia), alături de Ioana Turcan (imagine) și Iulia Matei (montaj).

De asemenea, filmul documentar Mohamed Tomescu, realizat anul trecut, a participat la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel (25 aprilie - 3 mai), de la Nyon, în Elveţia - unul dintre cele mai importante la nivel mondial - în cadrul secțiunii Premiers Pas, destinată tinerilor cineaşti. Festivalul va avea loc în perioada.


Premiul de anul trecut a fost acordat datorită suținerii Farmexim.

Din juriu au făcut parte Véronique Rabuteau (Coordonatoarea Programelor de Film Documentar
Unité Découverte et Connaissance al televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului Visions du Réel, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick (Split Screen, din Marea Britanie) și de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoșeneanu, Decanul facultății de Film din cadrul UNATC București s-a alăturat de asemenea invitaților Aristoteles Workshop sosiți pentru seara închiderii.


-------------------------------------------------


Referinţe online:

Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site
Mohamed Tomescu - trailer

București, iunie 2014
anca romanescu | aristoteles workshop | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | anca @ aworkshop.org