Două decenii de „mai european”

De douăzeci de ani, în luna mai, Europa ne invită la film, de ziua ei, și tot ea ne face daruri; filme de tot felul, împachetate cu grijă de Festivalul Filmului European. Ediția din 2016, care începe joi, 5 mai 2016, este cea mai generoasă de până acum: un număr impresionant de filme, 85, proiecții în nu mai puțin de 8 săli în București, și cel mai mare număr de ediții locale, 5. Festivalul va fi prezent în Hunedoara (27-29 mai), Tîrgu Mureș (20-22 mai), Timișoara (27-29 mai), și, în premieră, în Baia Mare (13-15 mai) și Cluj-Napoca (20-22 mai).

Diversitatea cinematografiei europene este bogată ca un bufet suedez bine asezonat. Ne-am propus ca la ediția aniversară a Festivalului să ducem analogia până la capăt și să vă poftim să gustați din varietățile europene, savuroase, îndrăznețe și neașteptate. Avem filme de ficțiune și documentare, scurte și mediumetraje, animație și filme experimentale, o valoroasă retrospectivă de filme românești, ba chiar și pelicule de referință, de acum șapte decenii, față în față cu reinterpretări foarte recente. Veniți la film! Liviu Jicman, vicepreşedinte ICR.

Pentru mine, publicul dă viață filmului, și orice întâlnire a filmului cu sala de cinema e o respirație a artei cinematografice. Festivalul Filmului European aduce, ca în fiecare an, filmul european de calitate la întâlnirea cu publicul român. Anca Damian, ambasadorul onorific al actualei ediții a Festivalului.

La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 5 mai 2016, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Comunitatea (Danemarca, 2016), regizat de Thomas Vinterberg. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A cu actorul Lars Ranthe, moderată de criticul de film Iulia Blaga. Filmul a primit premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2016. Accesul se face pe bază de invitație, însă filmul este programat din nou duminică 15 mai, la cinemateca Eforie, pentru a putea fi vizionat de publicul larg.

Colecţia de filme cuprinde două filme nominalizate la Oscar 2016 pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Scrimerul (Finlanda, 2015) și Mustang (Turcia - Franța, 2015), precum şi câştigătorul la această categorie, Fiul lui Saul, (Ungaria, 2015). Fiul lui Saul a câştigat premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină şi la Globurile de Aur.

Festivalul vă propune întâlniri cu membrii echipelor următoarelor filme:

Comunitatea (Danemarca, 2016) și Vânătoarea (Danemarca, 2012) - sesiuni de Q&A cu actorul Lars Ranthe, la proiecția filmelor: 5 mai la cinema PRO, respectiv 6 mai cinema Elvire Popesco

Dincolo de calea ferată (România, 2016) - întâlnire cu regizorul Cătălin Mitulescu și actorii Ada Condeescu și Alexandru Potocean, 8 mai, cinema Elvire Popesco

Întrebări și răspunsuri cu tineri regizori români Alina Manolache, Roxana Stroe, Lari Gligor și Iulian Stanciu, 7 mai, cinema Elvire Popesco

Întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor Milika (Republica Moldova, 2015) și Ecouri (Republica Moldova, 2015), Valeriu Jereghi și Dumitru Grosei, 7 mai, cinema Elvire Popesco

Rapsodia bulgară (Bulgaria, 2014) - întâlnire cu regizorul Ivan Nitcev, 10 mai, Cinemateca Eforie

Hotel Dallas (România, 2016) - întâlnire cu câțiva dintre membrii echipei filmului, 13 mai, la Centrul Ceh

În completarea sesiunilor de întrebări și răspunsuri, Festivalul cuprinde şase evenimente conexe:

Două evenimente speciale inedite, care îmbină vizualul cu muzica clasică şi cu cea de jazz, Imaginarium (12 mai, cinema Elvire Popesco, realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac) şi CinéConcert - Zabriskie Point (13 mai, cinema Elvire Popesco, realizat în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso").

Două ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, pe 14 și 15 mai, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38). Îi mulţumim Ilenei Bârsan că a acceptat să se întâlnească şi în acest an cu cei mici, după succesul înregistrat în anii trecuți.

Expoziţia foto Stop Cadru, a artistului Silviu Gheţie, care ne oferă o colecție de imagini suprinse în ultimele două decade pe platourile de filmare ale unor titluri de referință ale Noului Cinema Românesc. Expoziția va fi vernisată pe 28 aprilie și poate fi vizitată până pe 15 mai la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38).

Cinemateca pentru toți cu Cristian Tudor Popescu: cinema și propaganda în istoria filmului românesc (12 mai, Cinemateca Eforie). Din seria organizată de Arhiva Națională de Filme, și moderată de critical Mihai Fulger

Festivalul include patru secțiuni speciale:

10 prieteni speciali ai Festivalului; o retrospectivă de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 ediții ale Festivalului, regizorii care ne-au oferit ideile spoturilor de promovare, regizate și produse de ei.

Pentru că 2016 este anul Shakespeare, am pregătit, împreună cu Consiliul Britanic din România, secțiunea Shakespeare 400, care include două ecranizări ale lui Hamlet, la aproape de 70 de ani distanță (1948, în viziunea lui Laurence Olivier, și versiunea din 2015, teatru filmat, cu Maxine Peake în rolul titular), un film de animație care trece în revistă principalele piese ale dramaturgului, un film experimental pe sonetele lui Shakespeare, Conversația angelică(1985, r. Derek Jarman), și un blockbuster cu o impresionantă distribuție, Mult zgomot pentru nimic(1993, r. Kenneth Branagh)

Cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România, vă propunem vizionarea celor 3 filme finaliste la cea mai recentă ediție a Premiului LUX al Parlamentului European, Lecția (Bulgaria, 2014), Mustang (Turcia - Franța, 2015) și Mediterranea (Italia, 2015).

Fuga în Europa este o secțiune dedicată temei fierbinți a crizei refugiaților și migranților, cu patru filme oferite de Festivalul One World Romania și Biroul de Informare al Parlamentului European.

 

Ambasadorul onorific al ediției aniversare este Anca Damian, care a avut mână liberă din partea organizatorilor să propună și să realizeze clipul de promovare al FFE XX. O importantă autoare de film de lungmetraj de animație, Anca Damian este prezenta în Festival cu un film în retrospectiva 10 prieteni, respectiv Crulic - drumul spre dincolo (2011), și cu cel mai recent film al său, multpremiatul Muntele magic (2015).

Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul Festivalului, www.ffe.ro. În funcţie de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 15 mai 2016 de la Cinema Elvire Popesco.

Accesul la spectacolele edițiilor locale, și la cele organizate în București la centrele culturale este gratuit, în limita locurilor. Accesul la galele de deschidere din București și din țară, precum și la gala de închidere de la București este pe bază de invitație. Pentru spectacolele de la cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie spectatorii sunt invitați să-și achiziționeze bilete.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.

Organizatorii mulțumesc în mod special partenerilor care au pus la dispoziție, cu generozitate, spații în centrele și institutele culturale pentru vizionări gratuite: Reprezentanța Comisiei Europene (care a oferit Spațiul Public European), Centrul Ceh, Institutul Cervantes și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso".

Organizatorii mulțumesc partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Festivalul One World Romania, Programul CinED (realizat de - Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Asociația K'arte, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Cinema ARTA - Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI), Filarmonica Banatul Timișoara și partenerilor media: Agerpres, Anthony Frost Bookstore, B365.ro, Blog de cinema, Bookblog, Bucharest City App, Cărturești, Cațavencii, Cinemagia,  Decât o revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Eskape.ro, Europa FM, Film New Europe, Gratuitor, Hotnews, Hyperliteratura, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Modernism, News.ro, Observatorul Cultural, Radio România București FM, Radio Romania Cultural, RFI, România Pozitivă, The Institute, TVR, Urban.ro, Webcultura, Zeppelin.

Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania

Detalii suplimentare: Institutul Cultural Român, tel. 031-71.00. 622, e-mail: biroul.presa@icr.ro