„Dor de Eminescu“ cu Ion Caramitru la Montreal și Toronto

În perioada 30 iunie – 2 iulie 2011, recitalul „Dor de Eminescu" susținut de actorul Ion Caramitru acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa va fi prezentat în Canada, în cadrul unui turneu care va cuprinde reprezentații la Montreal (joi, 30 iunie, ora 20.00, Pavillon d'Entrepôt) şi la Toronto (sâmbătă, 2 iulie, ora 19.00, Dante Alighieri Academy – sala Auditorium).
Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, în parteneriat cu Asociația ROCADE din Montreal și este dedicat comunității românești de peste ocean.

Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii.
– Ion Caramitru.

Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot intâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite. – Aurelian-Octav Popa

Parteneri: Librăria Pagini Românești din Montreal și Acasă – ziarul românilor din Canada