Documentarul TVR „Sărmaș'44”, prezentat la New York

 Ziua Internațională a Memoriei Holocaustului este marcată  de ICR New York printr-un eveniment care va avea loc la sediul său din centrul Manhattan-ului pe 6 februarie, de la ora 19.00.

Programul pune în lumină extraordinarul efort umanitar pe care American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) l-a desfășurat timp de mai bine de un secol în momente tragice ale istoriei României. Inițiativele salvatoare, chiar dacă mai puțin cunoscute marelui public, derulate de influenta organizație mondială vor fi prezentate prin intermediul unei expoziții realizate de Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) al Federației Comunităților Evreiești din România și al unei dezbateri la care participă istoricul Adrian Cioflâncă, director CSIER, jurnalista Teodora Drăgoi și vicepreședinta JDC, Jane G. Weitzman.

În deschiderea evenimentului va fi prezentat, în premieră internațională, documentarul TVR „Sărmaș'44”, o mărturie a tragicelor evenimente care au dus la masacrarea a 126 de evrei în Satul Sărmaș, județul Harghita.

Expoziția American Jewish Joint Distribution Committee. Un secol de activitate în România a fost vernisată în data de 20 mai 2017, la Muzeul de Istorie a Evreilor din România, fiind însoțită de publicarea unui album bilingv și a unui volum de documente abordând aceeași tematică. În urma acestor inițiative, în 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a decorat organizația Joint Distribution Committee în semn de înaltă apreciere a activității de peste 100 de ani în România. Acest amplu proiect a fost realizat de Natalia Lazăr, șef Departament Cercetare și Proiecte CSIER și de Lya Benjamin, cercetător CSIER.