Documentarul The King’s War/ Războiul Regelui va fi difuzat la PRO TV de Ziua Regalității

Documentarul The King's War/ Războiul Regelui, va fi difuzat, în premieră, la PRO TV, marți, 10 mai 2016, ora 23.30, de Ziua Regalității, și duminică, 15 mai 2016, de la ora 11.00. Filmul va fi prezentat și în rețeaua reprezentanțelor Institutului Cultural Român din străinătate.

Documentarul The King's War (regizor şi producător: Trevor Poots; producător executiv: John Florescu) se bazează pe un amplu interviu realizat de John Florescu cu M.S. Regele Mihai I al României, în limba engleză. Pentru a ilustra povestea spusă de Rege, producătorii apelează la mijloace artistice precum reconstituirile istorice. Documentarul exploatează documente inedite din arhivele româneşti şi străine şi beneficiază de consultanţa istorică a lui Matei Cazacu, unul dintre cei mai importanţi istorici români, şi a altor istorici români şi străini. Arhitectura documentarului are ca punct central momentul 23 august 1944, când curajul personal al unui tânăr rege a influenţat decisiv cursul celui de-al Doilea Război Mondial şi a grăbit prăbuşirea Germaniei naziste. Documentarul va pune în valoare şi imagini inedite din arhiva de filme a Familiei Regale a României.

John Florescu, producătorul executiv al documentarului, este fiul istoricului Radu Florescu şi descendent al unei vechi familii boiereşti din Ţara Românească. A studiat istorie, politologie, filozofie şi economie la Boston College şi la Oxford. Timp de 17 ani a fost Preşedintele „David Paradine Television Inc." din Statele Unite ale Americii. A produs peste 150 de ore de emisiuni de televiziune pentru reţele precum CBS, HBO, BBC, The History Channel, Discovery-Times, PBS, Disney. A intervievat şase preşedinţi ai Statelor Unite. În prezent, conduce filiala din România a firmei de PR şi consultanţă Centrade. Este fondator al Chainsaw Europe.

Trevor Poots, regizorul şi producătorul documentarului, este un regizor şi producător britanic care a realizat, printre altele, serialul Decisive Battles, difuzat la History Channel. În 2003, a realizat documentarul Bloodlines: The Dracula Family Tree. În perioada 2010-2013, a produs mai multe documentare dedicate lui Sir David Paradine Frost (1939-2013), unul dintre cei mai importanţi jurnalişti britanici din secolul al XX-lea. 

Aceasta este ultima dintre marile povești nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial. Dezvăluită de ultimul Șef de Stat din acele vremuri rămas în viață, Regele Mihai I al României.  „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale și am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.”  Povestea deciziei unui Rege care într-un punct critic al celui de-al Doilea Război Mondial a renunțat la sprijinul acordat Germaniei, îndreptând România spre Aliați si a grăbit sfârșitul războiului. Este o poveste a intrigilor de palat. Și o poveste a decepțiilor. De la Palatul Buckingham spre București. De la Moscova spre Washington. Semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, șantaj sub amenințarea pistolului. Și curajul unui tânăr rege ce a îndrăznit. - Chainsaw Europe