Documentarul „O întâmplare cu jazz”, la Festivalul Internațional Dance Camera Istanbul

Ediția din acest an a Dance Camera Istanbul Festival, desfășurată în perioada 22 septembrie – 2 octombrie 2023, în orașul Istanbul (Republica Turcia), dar și în Atlanta și Georgia (SUA), va include și o participare românească. Cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, filmul „O întâmplare cu jazz” (autor și producător Mircea Sorin Albuțiu, montaj Alexandra Băbău) va fi prezentat joi, 28 septembrie 2023, între orele 15:00-18:00, la Akbank Sanat din Istanbul.

Filmul este un eseu despre Miriam Răducanu, supranumită și Măiastră a dansului românesc. Filmările s-au realizat în 2017, iar premiera a avut loc la TIFF în 2023. Institutul Cultural Român a găzduit proiecția filmului la sediul său central din București, în data de 7 iulie 2023, în cadrul seriei de evenimente cu ocazia sărbătoririi aniversării de 20 de ani de la înființarea instituției. „Filmul conține foarte multe din senz-urile artei doamnei Miriam. Senz-uri, așa cum spune ea, și nu este o greșeală, ci un mod al dânsei de a împleti ideea de sens, direcție, semnificație, cu cea de senzație, chiar senzualitate. (…) Arta dânsei este despre a fi liber. Orice colț de spațiu, orice bucățică de stofă, de haină, dansează la ea – în suflet, fără lucruri excesive, nu face neapărat șpagatul, dar te sfâșie mult mai tare. Fiecare poate vedea ce vrea în acest film, desigur, iar eu sunt extrem de subiectiv pentru că o iubesc, dar ce am văzut eu în acest film este un duet virtual al ei cu Miles Davis, un dans al nuanțelor foarte mici ale mișcării, extrem de expresivă”, a spus după proiecție coregraful Gigi Căciuleanu, care a studiat și a lucrat mulți ani alături de doamna Miriam Răducanu.

Programul festivalului Dance Camera Istanbul include coregrafii camerale, scurtmetraje experimentale care pun accent pe designul mișcării, cât și filme documentare despre dans. Festivalul de la Istanbul colaborează cu festivaluri de film screendance, centre culturale și universități din întreaga lume la organizarea de proiecții, în diferite spații, pe tot parcursul anului. De la înființarea sa, în 2007, Dance Camera Istanbul a proiectat o mare varietate de filme de dans, care au fost foarte apreciate de public și artiști, a organizat și găzduit paneluri, ateliere, a produs lucrări și a organizat spectacole de dans live, expoziții de fotografie în locații de artă apreciate din jurul orașului Istanbul.

Anul acesta, Dance Camera Istanbul Festival colaborează cu asociația Impro Dance Festival Istanbul, iar actuala ediție va include proiecții și evenimente în diferite spații din Istanbul.

https://filmfreeway.com/DanceCamera-Pandemania-IMPRODANCEFEST

http://www.dancecamera-istanbul.org/mission.html