Documentarul „Între revoluții“, la Festivalul Cinelibri din Bulgaria, cu sprijinul ICR

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea românească la Festivalul Internațional de Carte-Film Cinelibri (Cinelibri IFF) din Bulgaria, desfășurat în perioada 6-29 octombrie 2023 la Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Veliko Târnovo, Gabrovo și Stara Zagora. Cu sprijinul ICR, documentarul Between Revolutions / Între revoluții, realizat de Vlad Petri, va putea fi vizionat la Sofia, pe 16 octombrie, la Cinema Odeon (în cadrul Galei de film românesc), pe 21 octombrie, la Centrul Cultural G8 și pe 25 octombrie, la Cinema Euro.

Viziunea celei de-a noua ediții a festivalului Cinelibri este semnată de Radoslava Boor și Slava Studio, promițând o diversitate stilistică impresionantă și un program multifațetat ce reunește filme din cinematografia mondială a anului trecut. Ceremonia festivă de deschidere a Cinelibri va avea loc pe 6 octombrie 2023, la ora 19:00, în Sala 1 a Palatului Național al Culturii din Sofia.

Sub motto-ul„Metamorfoze“, festivalul marchează 140 de ani de la nașterea lui Franz Kafka, considerat, potrivit organizatorilor, unul dintre cei „trei înțelepți“ ai literaturii moderne, alături de James Joyce și Marcel Proust. Motto-ul amintește de nuvela kafkiană Metamorfoza (1915);în această cheie, evenimentele din cadrul festivalului sunt unite simbolic de un fluture, ca o întruchipare a ideii de metamorfoză constantă în natură. În mod similar, literatura, care a intrat în atenția marilor vizionari ai cinematografiei, suferă metamorfoze uimitoare în drumul spre marele ecran și aduce încântare tuturor simțurilor.

Publicul Cinelibri 2023 va avea acces la peste 60 de filme premiate la Cannes, Veneția, Berlin, Toronto și la alte festivaluri de prestigiu. Fiecare dintre filme este un exemplu de ingeniozitate și curaj în transpunerea operei literare respective în limbajul cinematografic. În acest an, ediția cuprinde patru competiții: Lungmetraj, Documentar, Scurtmetraj și Design de costume. De asemenea, va exista și secțiunea „Cinema pentru o cauză”, care va include filme care abordează subiecte „fierbinți” - o mărturie fără echivoc că cineaștii moderni la scară globală nu pot rămâne indiferenți pe fondul unor tendințe și „metamorfoze” tulburătoare în toate sferele vieții.

Festivalul este realizat cu sprijinul financiar al municipalității din Sofia, al Centrului Național de Film, al Fondului Național de Cultură, al municipalității din Plovdiv, al Fondului de Cultură al municipalității din Varna, al municipalității din Burgas, al municipalității din Veliko Târnovo, al municipalității din Gabrovo și în parteneriat cu Biblioteca Regională„Zachary Knyazheski" și cu municipalitatea din Stara Zagora.

Cinelibri face parte din calendarul evenimentelor culturale ale municipiului Sofia pentru anul 2023. Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Fondului Național de Cultură în cadrul Programului de restaurare și dezvoltare a organizațiilor culturale private.

Sinopsis Între revoluții/ Between Revolutions: Maria și Zahra sunt studente la Universitatea de Medicină din Bucureşti în anii '70. Când speranţa unei schimbări politice devine o certitudine, Zahra se întoarce acasă, în Iran. În următorul deceniu, singura lor modalitate de a comunica este prin scrisori. Încadrate de două revoluţii, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți în declin și o prietenie solidă, care nu poate fi destrămată.