Documentarul-eseu „Țara moartă“, realizat de Radu Jude, prezentat de istoricul Adrian Cioflâncă la Białystok

Documentarul-eseu The Dead Nation / Țara moartǎ, regia Radu Jude (România 2017, 83’) va fi proiectat joi, 29 august 2019, ora 20.30, la Cinematograful Forum din Białystok, în cadrul Festivalului Wschód Kultury/Inny Wymiar, desfășurat în perioada 29 august – 1 septembrie 2019. Invitatul special al evenimentului va fi istoricul român Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, prezent la Białystok, pentru a susține o prelegere despre film, cu sprijinul ICR Varșovia.

Țara moartă / The Dead Nation este un documentar despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor '30 şi '40. Soundtrack-ul, compus din fragmente din jurnalul scriitorului şi medicului de origine evreiască Emil Dorian, citite de Jude însuşi, şi materiale sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană şi comunistă, din Arhiva Naţională de Filme, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească. Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

Adrian Cioflâncă este istoric, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005 este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance (fosta Holocaust Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research). A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum in Washington (2009). Între 2010-2012 a fost director de department la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare; ultimul dintre ele: Istoria recentă altfel. Perspective culturale, Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă (coordonatori), Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013. A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violență politicã, istorie culturală etc.

Festivalul Wschód Kultury / Inny Wymiar (Estul Culturii / Altă Dimensiune) prezintă bogăția multiculturalității regiunii Podlasie, în principal a orașului Białystok, și promovează ideea dialogului și toleranței într-un oraș foarte divers cultural, unde de secole au trăit alături polonezi, ruși, bieloruși, tătari, ucraineni, lituanieni, evrei și germani. Rememorează trecutul, prezentând totodată realizările contemporane, leagă istoria de activitatea artistică modernă. Pe parcursul manifestării, artiști aparținând unor naționalități și culturi diferite, alături de cei care au creat în trecut istoria și cultura regiunii, își prezintă creația. Festivalul este coorganizat de Centrul pentru Cultură Białystok împreună cu Centrul Național pentru Cultură, cu sprijinul Ministerului polonez al Culturii și Patrimoniului Național și al Orașului Białystok.