Documentarul „Corifeii Marii Uniri”, la ICR

Institutul Cultural Român va găzdui, joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 17.00, în Sala Mare, proiecţia primelor patru filme din serialul „Corifeii Marii Uniri”. „Regele Ferdinand”, „Regina Maria”, „Ion I. C. Brătianu”, „Iuliu Maniu”, realizate de regizorul şi producătorul Mihai Vişinescu, sunt filmele care vor rula, joi seara, la ICR. Documentarul  este realizat de Asociaţia pentru Educaţie Teofor, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi face parte din seria proiectelor aniversare ale Centenarului României.

Serialul, realizat integral de Mihai Vişinescu, este alcătuit din 12 episoade, fiecare focalizându-se pe câte o mare personalitate care a contribuit decisiv la realizarea Marii Uniri: Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Tache Ionescu, Vasile Goldiş, Alexandru Vaida Voievod, Iancu de Flondor, Eremia Grigorescu, Henri Berthelot, Miron Cristea, Iulian Hossu.

Producătorul şi regizorul Mihai Vişinescu a realizat filme de lung şi scurt metraj, filme documentare, printre care: 100 de ani de cinema (1995), Eternul masculin (1996), România şi dictaturile ei (1997), Meserii uitate (1998), Peşteri carpatice (1998), Asaltul cerului (1999), Cai Putere, Amintirile unui pelerin (2000, pentru care a primit Premiul APTR pentru Documentar), Proprietarii de stele, Delta Dunării, Bucovina etc. În 2006, Mihai Vişinescu a făcut o călătorie de la Marea Nordului la Marea Neagră, pe Rin, Main și Dunăre, timp de 45 zile traversând 77 de ecluze.  A fost primul echipaj românesc care a făcut acest traseu şi a filmat material pentru documentarul numit Cu România prin Europa.