Documentarul „Chuck Norris versus comunism”

Povestea uimitoare a casetelor video piratate ajunge la Istanbul. Pelicula „Chuck Norris versus comunism” dezvăluie un secret: cum au reușit câteva milioane de români să eludeze regimul represiv comunist. Filmul este o producţie 2015, realizat în limba română, cu subtitrare în engleză.

Documentarul „Chuck Norris versus comunism”, regizat de Ilinca Călugăreanu şi realizat în coproducție cu HBO Europe, îi transpune pe spectatori într-o epocă în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

„Chuck Norris versus comunism” spune o poveste din vremea comunismului, dezvăluie o lume mai puțin cunoscută, atât de români, cât și de străini, și fascinează prin ritm, nuanțe și emoții. Pelicula a primit recenzii pozitive atât din parte criticilor, cât și a profesioniștilor din industria cinematografică. În egală măsură, filmul prezintă o incursiune într-o epocă istorică deosebit de interesantă pentru publicul străin, cu precădere.

 Producţia a fost nominalizată la importante festivaluri internaționale, printre care Festivalul de Film de la Edinburgh (la categoria cel mai bun documentar) şi Sundance Film Festival (pentru Marele Premiu).

„Chuck Norris versus comunism” a fost prezentat în ianuarie 2016 pe canalul naţional de televiziune american PBS şi a intrat anul aceasta şi în renumita reţea de filme Netflix.

Documentarul este o coproducţie România/ Germania/ Marea Britanie. Filmul a fost proiectat în premieră mondială la începutul anului 2015, în cadrul Sundance Film Festival .

Filmul va fi proiectat cu sprijinul ICR Istanbul în data de 28 iulie 2016, ora 20.00 la SALT Galata, în cadrul programului Long Thursday.

SALT Galata este una dintre cele mai prestigioase și impozante instituții de artă contemporană din Istanbul, localizată în istoricul sediu al Băncii Otomane din Karaköy, azi devenit muzeu. SALT Galata adăpostește spații expoziționale, biblioteci, inclusiv ateliere de restaurări și digitizări de carte, o sală auditorium, librării, spații pentru conferințe, workshop-uri, cafenele etc. SALT Galata face parte dintre dintre cele șase membre L'Internationale, confederația institutelor europene de artă.