Documentarele „Sculptură: Brâncușiˮ şi „La un pas de eternitateˮ, la Cinemateca ICR Viena

Cinemateca ICR Viena prezintă luni, 19 decembrie, de la ora 18.00, la sediul său din Argentinierstraße nr. 39, documentarele Sculptură: Brâncuși (regiaAlain Fleischer, 2013)şi La un pas de eternitate (regia Alexandru Maftei, 2016). Evenimentul încheie seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2016, în contextul aniversării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Sculptură: Brâncuși este o coproducţie Artline Films, Arte France, Centrul Pomidou şi Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy, realizată cu sprijinul CNC Franţa (Centrul Naţional al Cinematografiei) şi Procirep-Angoa (Societatea producătorilor de cinematografie şi televiziune). Filmul a fost premiat cu Best Essay Filmla International Festival of Films on Art  (FIFA) de la Montréal (2013).

Constantin Brâncuşi, influenţat de mentorul său, Auguste Rodin, a fost unul dintre primii sculptori care au experimentat arta abstractă. Operele lui Brâncuşi se remarcă prin interesul deosebit acordat fotografiilor şi imaginilor cinematografice şi perspectivele autentice pe care acestea le oferă sculpturii. Filmele realizate de Brâncuşi în perioada 1923-1939 - autoportrete în atelier, modelele artistului dansând sau pozând lângă sculpturi, construirea celebrei sculpturi „Coloana Infinitului"în România - toate acestea reprezintă o arhivă unică. Graţie acestor materiale rare vor fi puse în dialog filmările şi sculpturile artistului, surprinse pe pelicula cinematografică. (Sursa : www.artlinefilms.com)

La un pas de eternitate este o producție de scurtmetraj a companiei Catharsis Studio, realizată cu sprijinul Fundației „Casa Storck".Echipa a fost formată din: Radu Aldea (imagine), Teodora Penciu (montaj), Dragoș Alexandru (muzică), Dana Voicu și Mihai Gruia Sandu (interpretarea textelor din Fresca unei vieți - cartea de memorii a Ceciliei Cuțescu-Storck), Tudor Petre (sound design) şi Laurent Morel (colorist). Premiera documentarului a avut loc în cadrul festivalului de film de(spre) artă, Bucharest Art Film Festival (8-11 septembrie 2016), a cărui ediție a fost dedicată lui Constantin Brâncuși.

La un pas de eternitate reprezintă o incursiune în Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck". Filmul documentar este inspirat de lucrările de pictură și sculptură realizate de pictorița Cecilia Cuțescu-Storck și sculptorul Fritz Storck și expuse în casa-atelier-muzeu a acestora, ea însăși o operă de arhitectură. Dialogul vizual între lucrările soților Storck este însoțit de texte extrase din cartea ei de memorii și de o prezență ce plutește încă în aerul casei. (Sursa: www.cinepub.ro)

Filmul este proiectat în parteneriat cu Docuart, asociație care sprijină și promovează documentarul românesc.