Divan Film Festival aflat la a VIII-a ediție, începe cu filme, teatru, concerte și demonstrații culinare

Divan Film Festival aflat la a VIII-a editie, incepe cu filme, teatru, concerte si demonstratii culinare

Vineri, 18 august, în Craiova, începe cea de-a opta ediție a Divan Film Festival, dedicat filmelor, muzicii și artei culinare balcanice. În programul festivalului se regăsesc 18 filme de lungmetraj, 20 de scurtmetraje, o piesă de teatru, concerte și demonstrații culinare. Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic este Burek/ Bourek (r. Vladan Nikolic, Grecia/Cipru /SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos. Proiecția filmului va fi precedată de concertul celebrei trupe de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, Mahala Rai Banda.

Alte două evenimente muzicale completează programul festivalului: Trio SolaarVIII un ansamblu format din trei tineri muzicieni cu o bogată experiență solistică, camerală și orchestrală, va concerta luni, 21 august, iar concertul IMPEX, trupă cunoscută drept importatoare și exportatoare de sunete muzicale din diferite universuri (rock, house, muzică etnică, muzică clasică contemporană, manele), va avea loc miercuri, 23 august, în Port Cultural Cetate.

Parteneriatul cu festivalul de teatru Ideo Ideis continuă și anul acesta cu un spectacol al trupei Playhood, format din adolescenți de la „Clubul de educație alternativă”  din Ferentari. Astfel, sâmbătă, 19 august 2017, de la ora 20.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (Sala Studio), se va juca „Home”, povestea unor adolescenţi dintr-un centru de reeducare pentru minori. Închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să urmeze o mulțime de reguli, aceștia sunt convinși de „băiatul nou” să evadeze. Home este despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu aceasta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

Unul dintre invitații tradiționali ai festivalului este Mircea Groza, care face adevărate demonstraţii de virtuozitate gastronomică, prezentând cum se poate reconstitui bucătăria romană din preparate actuale, dar şi cea dacică, graţie descoperirilor arheologice. Mircea Groza revine la Port Cetate luni, 21 august, pentru un show culinar de zile mari.

Nicu Dumitru reprezintă în cadrul ediției din acest an bucătăria tradițională țigănească și ne aduce ștevie împletită ursărească și sax aj mas (varză cu carne). Le degustăm miercuri, 23 august. Tot miercuri, 23 august, de la ora 21.30, va avea loc și proiecția aniversară a filmului care a lansat-o pe Rona Hartner, şi care a câştigat un premiu César pentru cea mai bună muzică (patru dintre piesele de pe soundtrack fiind semnate de Adrian Minune), Gadjo Dilo. Proiecția are loc la 20 de ani de la premieră și se va întâmpla în prezența actriței principale, Rona Hartner.

Pentru mai multe detalii accesați programul Divan Film Festival: http://divanfilmfestival.ro/program/

Divan Film Festival va avea loc în perioada 18 – 20 august 2017 în Craiova (Centrul Vechi și Inspire Cinema), iar în perioada 21 – 26 august 2017 în Port Cultural Cetate din județul Dolj. Intrarea este liberă la toate proiecțiile și concertele Divan Film Festival.

În timpul desfășurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival.

Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Dolj, Uniunii Cineaștilor din România și Institutului Cultural Român.

Parteneri instituționali: Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman.

Sponsori: Selgros şi Dr. Oetker

Eveniment susținut de Radio Guerrilla.

Parteneri media: Radio România Cultural, Forbes, Zile și Nopți, Cațavencii, art7.fm, noizz.ro, Ziarul Metropolis, Life.ro, Festivalier.ro, AaRC.ro, dinfilme.ro, urban.ro, FILM.

Parteneri media locali: Gazeta de Sud, Alege TV, Radio Sud, craiova.ro