Dirijorul Tiberiu Soare participă la Festivalul de Operă de la Ierusalim

Festivalul și Masterclass-ul Internaţional de Operă, organizat de Primăria din Ierusalim, au loc între 10 iulie și 5 august 2018 la YMCA și la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, la Complexul de Arte Performative Elma din Zichron Yaakov și la Conservatorul Israelian din Tel Aviv. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, dirijorul Tiberiu Soare este prezent la eveniment în calitate de instructor şi va lucra cu studenţii participanţi la program, iar tenorul Andrei Daranyi va participa la programul de concerte și la Competiția Jerusalem International Opera Masterclass.

De asemenea, dirijorul român Tiberiu Soare va susține un masterclass de operă în data de 23 iulie, la ora 20:00, la YMCA în Ierusalim și va conduce concertul de gală din data de 27 iulie, ora 13:00, de la Complexul de Arte Performative Elma din Zichron Yaakov.

Programul evenimentelor:

10 iulie, ora 19:30, Conservatorul Israelian din Tel Aviv – Concert de deschidere
Bilete: https://tickets.icm.org.il/announce/60257

11 iulie, ora 17:30, Centrul de Cultură din Ierusalim (str. Hilel nr. 27) – Concert de operă
Bilete: https://kupatbravo.co.il/announce/60294

16-17 iulie, ora 15:00, Centrul de Cultură din Ierusalim (str. Hilel nr. 27) – Concert de operă

18 iulie, ora 19:00, Centrul de Cultură din Ierusalim – Master class Paolo Spadaro

19 iulie, ora 19:00, Centrul de Cultură din Ierusalim – Master class Adrian Sylveen

23 iulie, ora 20:00, YMCA din Ierusalim – Masterclass de operă susținut de dirijorul Tiberiu Soare
Bilete, aici.

25 iulie, ora 20:00, Netania – Spectacolul de operă ”Don Giovanni”, în interpretarea studenților programului de master class

26 iulie, ora 19:30, YMCA din Ierusalim – Spectacolul de operă ”La Traviata”, în interpretarea studenților programului de master class
Bilete, aici.

27 iulie, ora 13:00, Complexul de Arte Performative Elma din Zichron Yaakov – Concert de gală, acompaniat de orchestră, în interpretarea studenților programului de master class, dirijor: Tiberiu Soare
Bilete, aici.

Născut la Bucureşti, Tiberiu Soare este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei şi cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. Univ. Ion Popescu. S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secţia dirijat orchestră cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.

Artistul îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elvetia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandre Dubach, Daniel Kientzy, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Mihaela Martin, Nobuko Imai, Alina Cojocaru, Daniel Magdal, Felicia Filip, Ophelie Galliard, Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii. Repertoriul său este vast și divers cuprinzând lucrări simfonice și vocal-simfonice, spectacolele de operă și concertele dirijate de Tiberiu Soare fiind primite cu mult entuziasm de critica de specialitate și public deopotrivă. Cu o viziune dirijorală complexă, Tiberiu Soare este un neobosit promotor al muzicii contemporane dirijând numeroase lucrări semnate de compozitori români și nu numai. Tiberiu Soare este invitatul unor importante instituţii de cultură din ţară, efectuând turnee de concerte și în Elveţia, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Germania, China, Israel.

În 2013 şi 2014, soprana Angela Gheorghiu, dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Naţională Radio au lansat două albume ce cuprind colinde românești şi internaționale cu Mediapro Music. Alte apariţii discografice recente cu Orchestra Naţională Radio (Editura Casa Radio) sunt Simfonia a II-a de Enescu (2014) şi Simfonia Manfred de Ceaikovski (2015).

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012) şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2014), a dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga și a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus) etc.

Festivalul și Master Class-ul Internaţional de Operă (http://opera-studio.org/#), organizat de Primăria Ierusalim, reprezintă o importantă oportunitate academică atât pentru tinerii artişti cât şi pentru performeri din domeniul muzicii clasice, de a-şi diversifica şi îmbunătăţi cunoştinţele în domeniul vocal şi în experienţa scenică. Programul se adresează atât studenților cât și artiștilor vocali cu puternice calități muzicale și o bază tehnică solidă. Studiile din program se axează pe teme precum tehnică vocală, stil și interpretare, limbaj și dicție, mișcare scenică, pregătirea rolului și dezvoltarea carierei.