Directorul de fotografie Alin Ciuchi, prezent la FEST – New Directors | New Films Festival cu sprijinul ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține prezența directorului de fotografie Alin Ciuchi, la cea de-a XX-a ediţie a FEST – New Directors | New Films Festival (FEST - Festival Novos Realizadores | Novo Cinema). Ediția de anul acesta va avea loc în perioada 24 iunie – 1 iulie 2024, în orașul de coastă Espinho, din nordul Portugaliei.

Scurtmetrajul studențesc semnat de Bogdan Alecsandru, Antrenamentul de noapte, realizat în cadrul programului de masterat și produs de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragialeˮ din București, a fost selectat anul acesta la FEST – New Directors | New Films Festival, în cadrul secțiunii Echoes. Directorul de fotografie al scurtmetrajului, Alin Ciuchi, va reprezenta România în cadrul festivalului. Filmul va fi proiectat în data de 26 iunie 2024, la Multimeios Centre, de la ora 15:45.

Antrenamentul de Noapte s-a bucurat de un parcurs festivalier local și internațional care a inclus proiecții în festivaluri precum Transilvania IFF, Filmschool Fest Munich (Germania), RiverRun IFF (SUA), In The Palace IFF (Bulgaria) sau Tbilisi ISFF (Georgia). În 2023, a obținut Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la Anonimul IFF, iar în 2024 a fost nominalizat pentru Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj. Realizat cu resurse modeste și filmat integral la Complexul Sportiv Dinamo, provocarea propusă a fost de a crea o poveste inspirată din elemente de film de gen (horror, thriller), care să fie utilizate în manieră alegorică, cu scop și mesaj social. Filmul abordează tematica masculinității tradiționale și a homofobiei internalizate. Sinopsis: Noul portar dintr-o echipă de fotbal de juniori este întâmpinat cu ostilitate de ceilalți băieți. Robert, singurul coechipier prietenos, dezvoltă o obsesie pentru acesta. Cei doi se apropie, însă Robert își dezvăluie pofta ciudată pentru sângele uman.

Alin Ciuchi a absolvit Licența în Imagine și ulterior Masterul în Arta Imaginii de Film la UNATC „I. L. Caragialeˮ din București. Deși tinde să se angajeze în realismul cinematografic, abordările mai expresioniste sunt la fel de semnificative pentru el. Începând cu fotografia și mai apoi cu imaginea de film, a apreciat întotdeauna expresia creativă care ilustrează dramaturgia. Scurtmetrajele filmate de el au fost proiectate în festivaluri importante precum Sarajevo IFF, Transilvania IFF sau FEST - New Directors | New Films Festival, trei dintre ele fiind nominalizate și la Premiile Gopo. Imaginea semnată de el a fost premiată în festivaluri precum Festivalul Cinemaiubit (Premiul „RSC” oferit de Romanian Society of Cinematographers în 2021 și Premiul de Imagine pentru Film Românesc oferit de Cinelabs România) și Festivalul „Toamna la Voroneț”.

De la înființarea sa în 2004, FEST – New Directors | New Films Festival a devenit rapid unul dintre cele mai proeminente festivaluri de film inovator și cineaști emergenți, precum și o platformă pentru ca profesioniștii filmului, naționali și internaționali, în ascensiune sau deja consacrați, să se întâlnească și să dezvolte noi proiecte. Programul este axat pe o serie de proiecții competitive și necompetitive, care acoperă diverse formate și stiluri, cum ar fi Lungmetraje și Scurtmetraje în categoriile de Ficțiune, Documentar, Animație și Film experimental non-narativ. Desfășurat în orașul de coastă Espinho, din nordul Portugaliei, FEST oferă un program amplu care include masterclassuri, ateliere, dezbateri, mese rotunde, studii de caz și un eveniment axat pe pitching și coproducții. Pe lângă faptul că prezintă cele mai promițătoare talente cinematografice din întreaga lume, festivalul reunește și unele dintre cele mai mari nume din cinema, influenceri, factori de decizie și experți din industria de profil. FEST PRO este una dintre cele mai bune platforme pentru ca cineaștii emergenți să se poată întâlni, să-și aprofundeze cunoștințele cinematografice și să-și dezvolte noi proiecte, precum și pentru a putea interacționa personal cu profesioniștii care sunt în fruntea industriei.