„Diplomație și istorie” - prelegeri online, pe teme istorice reprezentative pentru relațiile româno-turce la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul desfășoară anual proiecte culturale de prezentare a unor teme istorice reprezentative pentru relațiile diplomatice româno-turce, sub genericul Diplomație și istorie, prin contribuția științifică a unor istorici de prestigiu.

Pe rețelele de socializare va fi prezentată, marți, 12 aprilie, prelegerea online Presa de limba turcă și tătară din România (1878-1940), care pune în lumină buna colaborare reflectată în memoriile unor personalități de anvergură pentru relațiile internaționale și, mai precis, în modul cum prezenta presa, în perioada menționată, relațiile politice,  economice,  sociale,  culturale dintre cele două state. În data de 18 aprilie 2022 va fi prezentată prelegerea cu titlul Evoluția instituțiilor reprezentative ale comunității turco-tătare din România – cadiate, comunități musulmane, muftiat, în care istoricul invitat dezvoltă modul de organizare a entităților existente, mai ales în Dobrogea, precum și rolul lor istoric în dezvoltarea și consolidarea unor relații deosebite cu minoritatea menționată.

Metin Omer este un istoric român, licențiat la Universitatea „Ovidius” din Constanța (2009) și absolvent al masteratului „Politică Mondială și Europeană”, la aceeași universitate (2011). A urmat un program de doctorat, obținând titlul de doctor în istorie la Universitatea „Hacettepe” din Ankara, Turcia (2018). Este cercetător științific la Institutul de Știință, Cultură și Spiritualitate „Ovidius” din Constanța și are ca domenii de interes: istoria turcilor și tătarilor din România, relațiile româno-turce. Volume în calitate de editor: Un destin la Marea Neagră. Tătarii din Dobrogea, Editura ISPMN, Cluj-Napoca, 2017 (volum coordonat împreună cu Adriana Cupcea); Seminarul Musulman din Medgidia. Documente și Memorie/ The Muslim Seminary of Medgidia: Documents and Memory, Editura ISPMN, Cluj-Napoca, 2016 (împreună cu Adriana Cupcea și Manuela Marin), Marea: loc al memoriei și desfășurărilor geostrategice, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2014 (volum coordonat împreună cu Florin Anghel și Gabriel Stelian Manea).

Cultura, experiența universitară, stăruința în cercetarea istorico-științifică a acelor vremuri, dar și talentul oratoric al istoricului român invitat în proiect vor face ca prelegerile să fie de interes atât pentru publicul specializat (istorici, diplomați), cât și pentru publicul larg.