Dinescu, poezie și bucătărie în Festivalul EUROPALIA

Evenimentul „Poezie & Bucătărie & Mircea Dinescu” va încheia, pe 1 februarie 2020, Festivalul EUROPALIA România, la Maison Huis van Herman Tierlinck. Poetul Mircea Dinescu va avea o întâlnire și cu studenţii Université Libre joi, 30 ianuarie 2020, la Bruxelles. Publicul belgian îl va descoperi, așadar, pe poetul Mircea Dinescu, care, aşa cum sublinia criticul literar Lucian Raicu, „izbuteşte de la început să se situeze într-un spaţiu poetic de mare şi elevată autenticitate, la intersecţia avânturilor cu meditaţia”, dar şi pe bucătarul Mircea Dinescu, la restaurantul 3 Fonteinen din Beersel, prilej cu care participanţii vor savura bucate româneşti pregătite după reţete tradiţionale.

De asemenea, în această săptămână, vor mai avea loc două întâlniri literare în cadrul EUROPALIA. Întâlnirile din „Poëzieweek: Roemeense poëzie”, de la Letterenhuis, Antwerp, şi de la Kroon, Bruxelles, de joi și, respectiv, vineri, 30 și 31 ianuarie 2020, vor cuprinde o dezbatere dedicată poeziei române contemporane la care vor participa poeţii Irina Nechit, Doina Ioanid, Cosmin Perţa şi Teodor Dună. Dezbaterea va fi moderată de traducătorul Jan H. Mysjkin.

****

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

Program:

Întâlnire cu Mircea Dinescu

30 ianuarie 2020, ora 12.30

Bibliotheek Ibliotheek Permeke

31 ianuarie 2020 ora 20.00

https://europalia.eu/nl/events/poezieweek

1 februarie 2020

http://www.huisvanhermanteirlinck.be/