„Din impresiile unui călător” – expoziție de fotografie de Ruth Oren la sediul ICR Tel Aviv

Expoziția de fotografie semnată de conf. univ. dr. Ruth Oren, cu titlul „Din impresiile unui călător”, va fi găzduită de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în perioada 24 iunie – 30 iulie 2019. Expoziția conține o serie de imagini din București, realizate în 2009 și 2010.

La vernisajul de la sediul ICR Tel Aviv, din 27 iunie, ora 17:00, vor lua cuvântul Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, care va pune în discuție intersecția dintre arte și relația realitate – imagine – imaginar. În continuare, dr. Edna Barromi-Perlman, conf. univ. la Kibbutzim College, cercetător al culturii vizuale, va prezenta, în limba ebraică, o analiză a imaginii și a tehnicilor artei fotografice folosite de Ruth Oren. Proiectul cuprinde 28 de fotografii care vor fi panotate într-o narațiune vizuală, menită să documenteze detaliile urbane (arhitectură, street art și graffiti, instantanee din viața cotidiană) specifice orașului București. „Peisajul urban constituie pentru mine o atracție cu totul specială. Vitalitatea oraşului îmi oferă prilejul să folosesc cu precizie limbajul vizual - punctele de observare, mişcarea, compoziția, jocul de lumini şi umbre, efectele culorii - pentru a surprinde detalii din cotidian. Lucrând în cadrul categoriei fotografia de stradă, folosesc elemente aparținând sintaxului fotografic internațional din acest gen. Pentru mine, fotografia este şi o formă de explorare a oraşului”, mărturisește artista.

O parte dintre fotografiile prezente în expoziție a stat la baza proiectului intitulat „Întâlniri: Bucureşti-Yafo / Bucureşti-Haifa”, care a fost prezentat la sediul ICR Tel Aviv în anul 2012, cât și la „Galeria 15 Design – Hanul cu Tei” din București, în anul 2014. Redenumit „Spaţiul meu – Locul meu”, proiectul a fost expus în mai 2018, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), în cadrul Conferinței „Zilele Culturii Media”, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai.

În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în Istoria Teatrului, precum și în Limba și Literatura Ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în Media și Jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografia anilor 1945 – 1963. Pe lângă activitatea artistică și academică, dr. Ruth Oren colaborează ca jurnalist la diverse publicații din Israel.