Dialog despre Paul Celan şi călătoriile limbajului poetic

14 mai 2008, ora 19.30
La Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin

Sub semnul Anului european al multilingvismului, ICR Berlin consacră, sub titlul CĂLĂTORIILE LIMBAJULUI POETIC, o seară literară şi o expoziţie de pictură poetului Paul Celan
(n. la Cernăuţi în 1920, a murit la Paris în 1970), care a trăit la Bucureşti, Viena şi Paris, a scris în româneşte şi în germană şi a tradus poezie din mai multe limbi: română, franceză, rusă, engleză, italiană, portugheză, ebraică. Prof. Dr. DENIS THOUARD (filozof şi filolog, director de cercetare la CNRS Franţa, în prezent Fellow al Wissenschaftskolleg zu Berlin-WIKO), ARNAU PONS (poet catalan, traducător al lui Paul Celan în catalană, Premiul oraşului Palma pentru volumul „Intromission"), NADINE LIPP (filolog, originară din România, în prezent lucrează la WIKO) vor susţine un dialog despre limba Poeziei, despre rolul Poeţilor ca traducători şi despre diversitatea limbilor în laboratorul poetic. Dialogul va fi însoţit de lecturi ale unor poezii de tinereţe scrise de Paul Celan în limba română, ale unor texte de poeţi români traduse în germana de Celan (citite de actriţa Mihaela Sîrbu) şi ale unor poezii de Celan traduse în catalană (citite de Arnau Pons).
Seara se va încheia cu vernisajul expoziţiei de pictură „Mit zeitroten Lippen
", inspirată de universul poetic al lui PAUL CELAN a artistei berlineze Mechtild van Ahlers. Prezintă criticul de artă Sanna Böswirt.


Director,
ADRIANA POPESCU

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de
www.rki-berlin.de