Dezbateri maraton „Daydreaming Nations”, la Bruxelles

Dezbateri maraton Daydreaming Nations, la Bruxelles

“Cu toții suntem învinși după război!” este adevărul, dureros, readus de istoricul român Adrian Cioroianu în conștiința publicului participant la dezbaterile Daydreaming Nations care au avut loc duminică, 4 februarie, la Bruxelles.

Evenimentul a avut loc la Palatul artelor frumoase din Bruxelles (BOZAR) și a reunit 20 de experți internaționali, istorici și jurnaliști, artiști și scriitori din zece țări (România, Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă și Ungaria). Dezbaterile au fost dedicate semnificației anului 1918, în contextul Europei contemporane și au deschis “1918. European Dreams of Modernity – 100 years on”, cel mai amplu program multidisciplinar organizat în parteneriat cu Palatul artelor frumoase din Bruxelles..

Prezentă la eveniment, doamna Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, a ținut să împărtășeașcă celor prezenți, “ Cred că rădăcinile Europei sunt în artă, în cultură. Avem multe de învățat unii de la alții și sunt foarte mulțumită de prezența noastră aici, în ultima perioadă și cred că este foarte important să fim aici. Am un sentiment puternic că suntem ca o familie în seara aceasta.”

Din partea României au luat cuvântul invitații ICR Bruxelles, delegatul permanent al României la UNESCO, ambasadorul Adrian Cioroianu și jurnalistul Ion M. Ioniță, redactorul șef al revistei Historia.

Contextul istorico-geografic al României, în momentul intrării în Primul Război Mondial, a fost trasat de ambasadorul Adrian Cioroianu care, în intervenția sa, a evidențiat atât consecințele dramatice cât și câștigurile demersurilor politice, diplomatice și militare. Viziunea istoricului român a reflectat propria lui afirmație “De la agonie la extaz în doar douăsprezece luni – aceasta este, succinct, istoria anului 1918 în România”.

În cadrul declarației sale, “Națiunile între vis și coșmar – care este rolul istoriei?” jurnalistul Ion M. Ioniță a ținut să precizeze că valoarea istoriei constă în lecțiile pe care le oferă în vederea evitării reiterării unor greșeli ale trecutului, “istoria nu este despre trecut, ci despre prezent și despre viitor”. În optica jurnalistului român, “Europa este în inima noastră”, centrul Europei nu presupune neapărat o poziționare geografică, ci mai degrabă o atitudine față de valorile europene comune.

Vocile și viziunea experților români au fost ascultate cu mult interes și îndelung aplaudate de peste 70 de persoane. Printre aceștia s-au numărat oficiali ai misiunilor diplomatice ale României la Bruxelles, membri ai comunității românești din Belgia, reprezentanți ai rețelei EUNIC Global și ai institutelor culturale naționale din Bruxelles, reprezentanți mass media și ai Casei Istoriei Europene.

Dezbaterile cu publicul larg s-au aprofundat după încheierea panel-ului românesc, într-un cadru informal, în care viziunile divergente asupra istoriei prezente în context european au creat un cadru efervescent de schimburi de idei.