Dezbaterea „Brâncuși, Duchamp și Steichen - Trei prieteni uniți în lupta pentru arta modernă" la Bruxelles, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei

Pentru a marca Ziua Internațională a Francofoniei, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg, Ambasada Republicii Franceze în Marele Ducat de Luxemburg și Institutul Francez din Luxemburg, organizează dezbaterea „Brâncuși, Duchamp și Steichen - Trei prieteni uniți în lupta pentru arta modernă", cu participarea a două personalități marcante din domeniu - Doïna Lemny, curator onorific la Centrul Pompidou și Paul Lesch, comisar al Colecțiilor Steichen în cadrul Ministerului luxemburghez al culturii. Evenimentul va avea loc luni, 25 martie 2024, la Abbaye de Neumünster, ora 18.30.

Cei doi conferențiari vor pune în lumină prietenia îndelungată dintre trei mari artiști ale căror lucrări revoluționare au marcat arta secolului al-XX-lea. Numele lui Constantin Brâncuși continuă să fascineze, fiind un adevărat ambasador al țării noastre. Când Brâncuși a sosit la Paris din România, în iulie 1904, a manifestat un interes deosebit față de scena artistică franceză. În scurt timp, a devenit parte a unui mediu plin de idei inovatoare care l-a ajutat să își depășească pregătirea academică. În 1907, în timpul unei scurte șederi la Meudon, l-a întâlnit pe artistul fotograf Edward Steichen, ale cărui fotografii l-au cucerit. Câțiva ani mai târziu, Marcel Duchamp, impresionat de modernitatea operei lui Brâncuși, a început să îi promoveze lucrările în SUA, în special prin intermediul unor expoziții importante. Cei trei au devenit prieteni apropiați, după cum o dovedește procesul intentat de artistul român, în 1926, împotriva vămii americane, cu privire la conceptul de artă modernă întruchipat de sculptura Pasărea în spațiu, aflată în proprietatea lui Steichen. Cei doi conferențiari vor aborda, așadar, apariția operelor moderne, bazate pe idei abstracte, ce reflectă valori universale.

Trei artiști, trei destine, trei țări au fost legate de aceeași limbă și de valori comune. Astfel, dezbaterea va evidenția importanța Francofoniei, care promovează dialogul între culturi, dezvoltă schimburile artistice și stimulează procesul de creație.

Doïna Lemny este doctor în istoria artei și curator onorific la Musée national d'art moderne, Centre Georges Pompidou. A publicat arhivele Brâncuși în L'Atelier Brancusi. La Collection(Paris, 1997), La Dation Brancusi: dessins et archives (Paris, 2003) și corespondența românească și notele de atelier în Brancusi inédit avec Cristian-Robert Velescu (București, Humanitas, 2004). A fost curatorul a șapte expoziții tematice la Atelierul Brâncuși, între 1998 și 2002, precum și a numeroase alte expoziții organizate în alte spații expoziționale, cea mai recentă fiind Brâncuși: Surse românești şi perspective universale (Timișoara, 2023). De asemenea, este autoarea a numeroase opere despre Brâncuși.

Paul Lesch, doctor în științele comunicării, a fost director al Centrului Național Audiovizual în perioada 2016-2023. Din septembrie 2023, este comisarul colecțiilor Edward Steichen, la Ministerul Culturii. A elaborat mai multe opere cu teme cinematografice și a realizat un film documentar despre Perle Mesta, intitulat Call Her Madam (Samsa, 1997). A fost curator sau co-curator al unor expoziții despre Hugo Gernsback, Thierry van Werveke și Alfred Hitchcock. Este membru al Consiliului de Administrație al Universității din Luxemburg. Este, de asemenea, președinte al Consiliului de administrație al Fundației Indépendance. Din 2001, este șambelan al Alteței Sale Regale Marele Duce Henri.