Dezbatere despre „Miturile fondatoare ale antisemitismului: din antichitate până în zilele noastre” la Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează o dezbatere, cu participarea  academicianului și profesorului universitar Carol Iancu și a lui Andrei Marga, la rândul său profesor universitar doctor, eveniment în cadrul căruia distinșii invitați vor face o scurtă prezentare a istoriei miturilor fondatoare ale antisemitismului.

Evenimentul va avea loc la sediul ICR Tel Aviv, joi, 8 noiembrie 2018, ora 17:00 și va moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv.

Intervențiile celor doi invitați au la bază cartea scrisă de Carol Iancu despre istoria antisemitismului, al cărei titlu, Miturile fondatoare ale antisemitismului din antichitate până în zilele noastre, constituie o replică la faimosul eseu antisemit, negaționist și antisionist al ideologului ex-comunist francez Roger Garaudy Les mythes fondateurs de la politique israélienne, apărut în Franța.

Ediția în limba română a acestei cărți, fundamentale pentru problematica iudaică, este apărută la Editura Hasefer și beneficiază de o prefață semnată de Andrei Marga. Lucrarea oferă cititorilor o analiză istorică detaliată a fenomenului antisemit prin prisma socio-politică și este, în primul rând, așa cum menționa însuși autorul: „o datorie a memoriei și o datorie de recunoștință față de o lume care nu mai este, față de un idișland dispărut în demența Shoah-ului. O datorie de recunoștintă, dublată de o necesară avertizare în privinta nocivității antisemitismului”. Unul din multiplele merite ale cărții este acela că demonstrează necesitatea cunoașterii istoriei civilizațiilor și susținerea „moștenirii intelectuale comune” a omenirii, fiind un militant consecvent, alături de alți oameni de știință din întreaga lume, în lupta pentru eradicarea nu numai a iudeofobiei ci a xenofobiei, indiferent de rasă și credință.