Despre traducere ca experiență etică, la ICR Stockholm

ICR Stockholm

Skeppsbron 20

Marţi, 23 mai, ora 18.00

Participanţi : Bogdan Ghiu, John Swedenmark şi  Marcia Sà Cavalcante Schuback

Marți, 23 mai, începând cu ora 18:00, ICR Stockholm găzduiește o discuţie despre traducerea ca experienţă etică, dedicată traducerilor literare.

Programul se bucură de prezenţa a două personalităţi cu vastă experienţă în domeniul traducerii : Bogdan Ghiu, ca reprezentant al spaţiului cultural românesc şi John Swedenmark, cunoscut traducător în spaţiul cultural suedez. Alături de aceştia, la discuţie, va mai participa şi Marcia Sà Cavalcante Schuback, reputat om de cultură, profesor asociat la Catedra de Filosofie din cadrul Universităţii Södertörn, ea însăşi traducătoare.

Printre temele abordate amintim: arta de a traduce, dificultăţile pe care le întâmpină un traducător şi punerea în evidenţă a traducerii ca “dimensiune transversală care îmbină perspective diferite’’ (John Swedenmark). Discuţia se va desfășura în limba engleză.

Bogdan Ghiu (n. 1958) este scriitor, poet, traducător şi publicist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Centrului PEN Român. Bogdan Ghiu a scris șapte culegeri de poezie și numeroase cărți de eseuri în următoarele domenii: literatură, filosofie, media, arhitectură, urbanism, artă contemporană și traducere. A tradus în limba română, cu precădere, din literatura şi filozofia franceză, printre care autori ca Gilles Deleuze, Jacques Derrida, Georges Bataille, Pierre Bourdieu, Charles Baudelaire, André Breton şi Marguerite Duras și a obţinut premii importante pentru activitatea sa literară. În 2016 a participat la Târgul de Carte de la Göteborg, ca invitat al ICR Stockholm.

John Swedenmark (n. 1960) este un eseist, critic literar şi traducător suedez. A tradus beletristică din mai multe limbi, în special din limba islandeză, nonficţiune din franceză şi engleză şi poezie. În prezent este secretar general al Secţiei de Traducători a Uniunii Scriitorilor din Suedia.

În anul 2014 John Swedenmark a primit Premiul Marin Sorescu, decernat anual de Institutul Cultural Român de la Stockholm unui scriitor suedez.



Marcia Sà Cavalcante Schuback (n.1957) este profesor asociat la Catedra de Filosofie din cadrul Universităţii Södertörn. Înainte de a se muta în Suedia, ea a lucrat ca profesor la Universitatea Federală din Rio de Janeiro (Brazilia). Marcia Cavalcante este un reputat om de cultură și este deseori prezentă la mesele rotunde organizate în Suedia pe teme filosofice și de literatură.