„Despre oameni şi melci“, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera la Londra

Despre oameni si melci, in regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera la Londra

Comedia Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea premiera de gală la Londra în data de 18 iulie 2013, în cadrul unui eveniment organizat de ICR Londra împreună cu cinematograful Gate Picturehouse din cartierul Notting Hill. Publicul va avea ocazia să o întâlnească pe actriţa Monica Bîrlădeanu, care va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri după proiecţie.

Evenimentul îşi propune să promoveze, în rândul publicului londonez, ultimele producţii cinematografice româneşti, premiate pe plan internaţional. Cineaştii şi filmele româneşti se bucură de susţinere şi apreciere îndeosebi din partea presei de specialitate şi a publicului cinefil interesat de filme europene.

În Marea Britanie, filmul a fost prezentat la sfârşitul lunii iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh. Lungmetrajul a fost selectat, alături de alte nouă filme, în secţiunea International Competition, o selecţie competiţională ce cuprinde filme noi remarcabile din toate colţurile lumii. Descris în programul festivalului ca „The Romanian Full Monty” (binecunoscutul film britanic Full Monty în variantă românească), filmul îi are în distribuţie pe Andi Vasluianu, Monica Bîrlădeanu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri şi Jean-François Stevenin.

Subiectul filmului este reprezentat de povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găsește o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la șomaj și să scoată uzina din faliment. Comedia se află pe locul 1 în topul filmelor românești din 2012, după numărul de spectatori, și este una din cele mai vizionate producții autohtone ale ultimului deceniu, înregistrând un număr de peste 65.000 de spectatori. Despre oameni și melci este o coproducţie româno-franceză, fiind produs de Libra Film (România) și Agat Films (Franţa).

Cel de-al doilea film regizat de Tudor Giurgiu (după debutul din 2006 cu Legături bolnăvicioase) s-a bucurat de succes și la nivel internațional: a obținut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia și a câștigat trofeul secțiunii competiționale Meeting Point (ex-aequo) din cadrul celei de-a 57-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Valladolid. Filmul a mai fost prezentat şi în cadrul festivalurilor de film de la Trieste și Göteborg.